Žádná nová sankce za neočkování dětí se vůči lékařům nechystá, v jednání je pouze vyšší pokuta

31.03.2015 17:37

Díky čtenáři za odkaz do komentářů https://www.mzcr.cz/dokumenty/zadna-nova-sankce-za-neockovani-deti-se-vuci-lekarum-nechystav-jednani-je-pouz_9909_1.html , kde se píše: 

 

Žádná nová sankce za neočkování dětí se vůči lékařům nechystá, v jednání je pouze vyšší pokuta

V reakci na mylnou mediální interpretaci některých dopadů vládního návrhu zákona o ochraně veřejného zdraví považujeme za nutné uvést na pravou míru, že tento zákon nezavádí žádnou novou sankci vůči těm lékařům, kteří odmítnou provádět povinná očkování dětí. Znění normy zůstává v tomto ohledu stejné. Navrhovanou změnou je o jeden milion vyšší možná pokuta, nikoli podmínky pro její udělení. Pokud zákon v této podobě bude schválen, změní se tedy pouze horní hranice výše pokuty, a to z dosud platných maximálně dvou na maximálně tři miliony Kč. 
Vyšší maximální hranici pokuty chce norma zavést proto, že povinnost se týká lékařů, kteří si mají být vědomi významu pravidelného očkování. I Česká lékařská komora označila postupy lékařů, kteří odmítají provádět povinná očkování, či podávají zákonným zástupcům informace v rozporu se zákonem, za postupy non lege artis. Takový postup lékaře ohrožuje zdraví nezletilého pacienta a může ve svém důsledku vést až ke vzniku epidemického výskytu nákazy.
Pokuta za neprovedení pravidelného očkování hrozí poskytovateli zdravotních služeb, který nesplní povinnost provést pravidelné očkování, ač o ně zákonný zástupce dítěte žádá. Pokud jde o odpírače očkování, nemůže za odepření očkování ze strany zákonného zástupce dítěte nést odpovědnost poskytovatel zdravotních služeb, neboť tím, kdo porušil zákon, není poskytovatel zdravotních služeb, ale zákonný zástupce dítěte.
 
Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166 
Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz

Článek Idnes: Zavedením novely se vlastně nic nezmění: https://orgo-net.blogspot.cz/2015/01/zvyseni-sankci-za-neockovani.html

—————

Zpět