WiFi záření z notebooků způsobuje neplodnost

08.01.2013 23:34

 

WiFi záření z notebooků způsobuje neplodnost

Notebooky s technologií wi-fi nám umožňují připojit se k internetu v podstatě odkudkoli. Výzkumníci ale nyní tvrdí, že wi-fi záření může za neplodnost, protože snižuje pohyblivost a narušuje strukturu DNA spermií.

 

Ubližuje váš notebook vašim spermiím?
Studie publikovaná v lékařském žurnálu Fertility a Sterility (plodnost a neplodnost) se zaměřila to, jaký dopad na zdravotní stav spermií má radiace vydávaná notebooky s wi-fi technologií. Výzkumníci v Argentině odebrali vzorky spermatu 29 zdravých mužů a změřili jejich pohyblivost po čtyřech hodinách vystavení wi-fi záření z notebooku bezdrátově připojeného k internetu. Sperma v druhé skupině bylo uloženo stejný čas za stejné teploty mimo dosah wi-fi záření.

 

Ze spermií vystavených wi-fi záření přestalo plavat 25%. Z neozářených spermií přestalo po 4 hodinách plavat pouze 14%. Sperma u wi-fi také vykázalo 9% rozklad DNA nebo nevratnou škodu na genetickém kódu, zatímco spermie v druhé skupině pouze 3%.

 

Elektromagnetické záření je důsledkem bezdrátové komunikace, která může podle výzkumníků poškozovat spermie. "Domníváme se, že notebook bezdrátově připojený k internetu na klíně v blízkosti varlat může způsobit snížení mužské plodnosti." říkají výzkumníci v jejich zprávě. Doporučují také provedení dalších studií pro zjištění dlouhodobého vlivu wi-fi záření na sperma v každodenním životě.

 

Je důležité podotknout, že vědci porovnali záření vydávané notebooky s wi-fi se zářením notebooků bez wi-fi připojení. Vyzařování z notebooků bez wi-fi bylo zanedbatelné, zatímco záření z wi-fi notebooků významně vyšší.

 

Předchozí studie na vliv notebooků a plodnosti přinesly podobné výsledky. Dalším oprávněnou starostí je zvýšení teploty varlat, která se může lehce vyskytnout při sezení s notebookem na klíně několik hodin v kuse. Zvýšená teplota šourku negativně ovlivňuje kvalitu spermií a může způsobit sníženou plodnost.

 

Jaké je řešení? Držte notebook dál od svého klínu. Notebooky mohou být navrženy pro pohodlné použití na klíně, ale evidentně to není to nejlepší pro vaše zdraví. Místo toho nechávejte notebook na stole nebo si pořiďte nějaký ze speciálních držáků.

 

Také se snažte používat drátové připojení k internetu kdykoli je to možné, protože jak se ukazuje, radiace vyzařovaná wi-fi připojením může být pro sperma velice škodlivá.

 

Autor

Elizabeth Walling
Přeložil: Sonnak
Zdroj: https://www.naturalnews.com/034304_Wi-Fi_laptops...

 

—————

Zpět