V potravinách se našla nanotechnologie

04.01.2016 12:11
Jedním z produktů s pozitivním nálezem nanočástic jsou rovněž bonbóny M&M´s. foto: wikipedia.org

V potravinách se našla nanotechnologie (1)

23. září 2015

I když by se na první pohled mohlo zdát, že se nás to netýká, opak může být pravdou. V oblíbených sladkostech, omáčkách a dresinzích z australských supermarketů se při laboratorních testech objevila nanotechnologie, přestože národní potravinový regulátor jejich široké využití v potravinách dlouhodobě popírá. Podotýkáme, že některé potraviny s pozitivním nálezem můžete koupit i na českém trhu.

Po mnoho let prohlašovala organizace Potravinové standardy pro Austrálii a Nový Zéland (FSANZ – obdoba České potravinářské a zemědělské inspekce), že jsou jen „slabé důkazy“ o nanotechnologii v potravinách, protože žádná společnost se nepřihlásila k jejímu schválení. Proto se užití nanotechnologie ani netestovalo ani neregulovalo.

Ekologičtí aktivisté z organizace Přátelé Země se ovšem tímto alibistickým prohlášením nenechali ukolébat a zadali testy, které odhalily potenciálně škodlivé nanočástice oxidu titaničitého a oxidu křemičitého ve 14 oblíbených produktech. Včetně i v České republice prodávaných M&M’s společnosti Mars, bílé omáčky Woolworths a salátového dresingu Praise.

„FSANZ neustále tvrdí, že pro to neexistují důkazy, a že nehodlá přistoupit k testování. Ale všech 14 vzorků se vrátilo pozitivních, což naznačuje široké využití nanočástic v australských potravinách,“ říká aktivista Jeremy Tager.

„Každý by si chtěl myslet, že potraviny jsou testované a než se dostanou na pult, je zajištěno, že jsou bezpečné. FSANZ provádí živoucí experiment na lidech. Neomluvitelně selhala v roli regulátora,“ nebere si ekolog servítky.

Proč se nanočástice přidávají do potravin?

Lidský vlas má průměr asi 100 000 nanometrů. Nanočástice jsou typicky menší než 100 nanometrů a využívají se k prodloužení trvanlivosti a zlepšení struktury potravin.

Neexistuje prokazatelný důkaz, že nano-oxid titaničitý, který vyběluje a zjasňuje, a nano-oxid křemičitý, který brání hrudkovitosti, by byly při konzumaci zcela bezpečné. Naopak se ukázalo, že narušují imunitní systém a způsobují poškození buněk.

Americké nanotechnologické výzkumné zařízení světové úrovně při arizonské státní univerzitě provedlo laboratorní test 14 druhů zboží ze supermarketu, mezi něž patřily i mentolové žvýkačky Eclipse, taco mix Old El Paso a kapučíno Maccona.

Zákon o potravinových standardech nevyžaduje, aby bylo použití nanočástic vyznačeno na obalu. Nano-oxid titaničitý (E171) bývá popsán jednoduchým typem písma standardní velikosti jako „barvivo (E171)“. Nano-oxid křemičitý bývá zase uveden v konvenčním znění jako „protispékavá látka (E551)“.

FSANZ přesto uvedla, že nerozpoznala žádné zdravotní dopady spojené s konzumací těchto dvou typů nanočástic.

„Pokud by si FSANZ byla vědoma potenciálně nebezpečné potraviny nebo přísady, provedla by posudek a doporučila příslušná kontrolní opatření,“ říká šalamounsky tiskový mluvčí v smyslu „když oficiálně nebudeme vědět, tak je všechno v pořádku“.

„Stávající rámec opatření považujeme obecně za dostačující při hodnocení bezpečnosti nových nebo neobvyklých nanomateriálů,“ dodal mluvčí.

překlad: Honzoid

Bude pokračováno.

zdroj: https://www.smh.com.au

 

 

—————

Zpět