Utajená technologie k zažehnání energetické krize?

07.02.2012 10:48

 

Utajená technologie k zažehnání energetické krize?

Mojmír Babáček  |  02. 12. 2011  |  Nové objevy a technologie
Leccos nasvědčuje tomu, že vynálezci levných energií to neměli lehké ani v minulosti.

Utajená technologie

Americká Národní nadace pro vědu, nezávislá státní agentura financující základní vědecký výzkum na americké půdě má v bulvárním internetovém časopise Zimbiosvou rubriku, kam dodává články o nejnovějších vědeckých objevech a technologickém pokroku. Koncem letošního ledna se tam objevil článek o autoru plazmové thoriové baterie, jemuž jeho vynález zabavilo americké Ministerstvo obrany.

Baterie na 7 let

Autor článku s tímto mužem zřejmě mluvil a ten mu zřejmě předložil i dokumenty, které potvrzovaly, že si nevymýšlí. Jednalo se o příkaz amerického Ministerstva obrany, který mu zakazoval sdělitnovinářům pravé jméno (novinář ho nazval „Danny“) nebo cokoli o jeho vynálezu. Patrně nesměl říci ani to, že vynalezl baterii, která může bez dobíjení dodávat energii po dobu 5 – 7 let, a v závislosti na velikosti pohánět auta nebo zásobovat energií celá města. „Danny“ tvrdil, že s baterií o velikosti krabice od bot jezdil autem celých 13 měsíců, že by spotřebu energie, z baterie o velikosti obytného domu, mohlo pokrývat miliónové město a že mu prototyp, spolu se všemi náčrtky a výpočty a diskem z počítače, zabavili ve jménu národní bezpečnosti agenti americké vlády. Ospravedlnění k tomuto aktu autor článku zřejmě citoval z příkazu vydaného právním oddělením amerického Ministerstva obrany: „… pravděpodobně využil znalostí získaných během služby u zálohy amerického letectva“.  „Danny“ byl totiž v době studií „víkendový voják“ a spolupracoval s týmem, který projektoval bezpilotní Predátor. Příkaz rovněž nařizoval zapečetění jeho patentů. Podle autora článku přišel „Dannyho“ vynález na 150000 dolarů a dal mu 12 let práce.  Autor se dozvěděl, že „Dannymu“ zabavené věci ministerstvopřed 18 měsíci předaloNárodní (vojenské) laboratoři Sandia, kde vyrobili několik prototypů a předali je k testování armádě, vojenskému letectvu, námořnictvu a NASA1). Je možné, že „Danny“ novinářům prozradil více, než měl dovoleno. Už 2. dubna letošního roku se na serveru PeakOil, zaměřeném na hledání alternativních zdrojů, psalo, že už nebydlí v Kalifornii, a že místo svého pobytu nemůže sdělit ani sestře.

Na PeakOil se také psalo, že tragický příběh kolem „Dannyho“ vynálezu začal po jeho návratu z  Číny, kde byl v roce 2009 předvést vynález čínským investorům. Při návratu jej na letišti zadrželi agenti FBI2). Událost se zdá potvrzovat oznámení jednatele Nadace na podporu nových zelených technologií v Zombio z 21. dubna letošního roku. Jednatel nadace psal, že v roce 2009 potkal v Jižní Koreji vynálezce plazmové thoriové baterie, který se vracel z Číny ze setkání s čínskými investory, a že tento muž „zmizel z radaru“ i se svými patenty ve Washingtonu. Psal také, že přednášku o této technologii slyšel už v roce 2005 v japonské Ósace od profesora Šimody a viděl i její předvádění. V článku nabízel 10 miliónovou investici a férovou smlouvu vynálezci, který předvede baterii, která vydrží fungovat 30 dní. Už předtím, 2. dubna, psal v komentáři k citovanému článku zPeakOil, že baterie, kterou viděl, poháněla 6 hodin 9000 měničů pro elektrické přístroje a že do baterieměla zájem investovati jeho společnost, ovšem autor vynálezu dostal lepší nabídkuod čínských investorů. Psal také, že baterie nemá škodlivé vyzařování, ale po třech letech může nepředvídatelně přestatfungovat.Není recyklovatelná, ale problém s  uložením odpadu už údajně vyřešil „Dannyho“ obchodní manažer Anthony.

Danny zřejmě není jediným vynálezcem plazmové baterie, který „zmizel“. Ruský vědec Dimitrij Petronov, člen vývojového týmu u Antonova, podle slov jeho sestry zásoboval po celou jejich domácnost baterií o velikosti krabice od bot celý rok a tvrdil, že taková baterie o velikosti obytného domu může zásobovat energií město se 2 milióny obyvatel5 až 10 let. Záření přitom nepřesahovalo vyzařování mobilního telefonu.

Svědectví o vynálezu Dimitrije Petronova ovšem vydala jen sestra, která s ním bydlela. Podle jejích slov bratr vynález předvedl ruské vojenské laboratoři, kde mu doporučili, aby ji vylepšil podle amerického vynálezu, který zaručuje delší životnost. Zhruba rok poté, 13. února 2010, její bratrodešel na šálek kávy do své oblíbené kavárny  a už se nevrátil. Petronova sestra se jej samozřejmě snažila najít a hledala někoho, kdo by jí pomohl. Tak se informace o Petronově vynálezu zřejmě dostala k německému investoru, který najal amerického novináře, který po Petronovi půl roku pátral. Dva měsíce po zveřejnění článku o „Dannyho“ vynálezu zveřejnil článek o Petronově zmizení na serveru, kde se zdarma zveřejňují prohlášení pro tisk3)a v blogu časopisu Massachusetského Institutu Technologie „Technology Review“4). Americký novinář si během půlročního pátrání zřejmě ověřil, že Petronov doopravdy zmizel.Článek měl podtitulek: „Dimitrij Petronov je nezvěstný skoro rok, ale ruská policie ho nehledá. Proč?“. V článku také psal, že německý investor, který si ho najal, nabízí za informaci, vedoucí k  nalezení  Petronova 25000 dolarů. O měsíc později někdo na stejné internetové stránce nabídl za setkání s Petronovem půl miliardy dolarů. I tento člověk musel mluvit s jeho sestrou, protože jen ona mohla poskytnout detailní popis Petronovy osoby, včetně jizvy na levém rameni.

Nežádoucí nové objevy

Leccos nasvědčuje tomu, že vynálezci levných energií to neměli lehké ani v minulosti. V článku na PeakOil se psalo o a americkém vynálezci Stanley Meyerovi, který objevil levný způsob, jak vyrábět z vody vodík a roku 1998 předváděl auto, které jezdilo na vodu. O vynález měli velký zájem arabští investoři, kteří by Meyerův patent zřejmě koupili a uložili v trezoru, aby nekonkuroval ropě. Vlastenec Meyernamísto toho oslovil Pentagon a vyjednával o financování výzkumu a výroby. Dva měsíce poté se Meyer zvedl v restauraci od oběda a volal: „Otrávili mne!“ Dopotácel se pak už jen před restauraci. Bylo mu 45 let.  
Na Massachusetskémtechnologickéminstitutu pracoval do roku 1989 EugeneF. Mallove, který tam předtím získal doktorský titul. Institut opustil na protest proti údajné manipulaci pokusných dat, která popřela úspěšný výsledek pokusů (zpráva zcela utajila naměřený exces tepla), při nichž byla ověřována studená fúzeFleischmanna a Ponse. V roce 2004 byl Mallove, velký zastánce vědců bádajících na poli studené fúze,ve svém domě zavražděn 5).  Za údajně loupežnou vraždu nebyl nikdo odsouzen.

V prosinci 2007 se na stejných webových stránkách psalo, že vynálezce baterie, vyrábějící „energii zadarmo“, Arie M. DeGeus, který měl vlastní firmu, byl v roce 2007 nalezen se srdečním infarktem ve svém autě na letišti v Severní Karolině, odkud měl odletět do Evropy, kde měl získat pro svou firmu peníze na vývoj a komercionalizaci své technologie6). V nemocnici zemřel. 
     
Články o mizení vynálezců plazmové thoriové baterie zaujaly i autora článku v otevřené sekci časopisu Salon – Open Salon. Tento autor nechtěl zveřejnit neověřenou informaci, a ověřil si ji proto u vlastního zdroje. Ale ani on nesměl uvést jméno člověka, s nímž mluvil, ani sdělit o thoriové bateriinějaké technické podrobnosti. Člověk, kterého kontaktoval, byl velmi rozezlen utajováním těchto vynálezů a sliboval, že za dva roky, až odejde do důchodu a vrátí se do vlasti, o tom všem napíše knihu.
     
Na stránkách amerického patentového úřadu každopádně žádný patent na plazmové thoriové baterie nenajdete. Byl zapečetěn, a stažen z dosahu veřejnosti? 
     
O tom, že možnost zisku neobvykle velkého množství energie z plazmy není ve  vědeckých kruzích zcela neaktuální, svědčí diskuse na internetovém fyzikálním fóru, kde v roce 2009 dva vědci přišli s myšlenkou, že by z plazmymělo být možné získat skoro neomezenou energii. Administrátoři diskuse (!) ovšem nápady obou vědců, pomocí klasické killerfráze o „zachování energie“, zamítli. Jeden se ale zřejmě přesto rozhodl myšlenku experimentálně ověřit7).

Mezi pravděpodobnýmidůvody, proč je utajována technologie, jejíž užívání by svět zbavilo ekonomických krizí způsobených kolísáním cen ropy, autoři článků kromě vojenských důvodů uváděli příjmy, které má americký stát ze zdanění ropných produktů (zhruba miliardu dolarů denně) a fakt, že 90% kongresmanů má příspěvky na volební kampaně od lobbistů velkých ropných společností a ze Saúdské Arábie. Stejné důvodyby měl i ruský stát, protože by v případě využívání této technologie přišel o značnou část svých příjmů, které ještě stále tvoří hlavně příjmy z prodeje ropy a zemního plynu. 

Zákony o „zachování státního tajemství“ jsou ve státech demokratického světaužívány k utajování faktů, které jsou pro něnepohodlné. Důsledkem jejich uplatňování, že o utajovaných technologiích kolují mezi lidmi jen dohady, a proto nemohou žádat nápravu ani tam, kde by to bylo možné.

1)https://www.zimbio.com/National+Science+Foundation+-+NSF/articles/hB0g3vD3aFY/New+plasma+battery+now+restricted+only+military
2)https://peakoil.com/alternative-energy/plasma-battery-inventors-disappearing-regularly/
3)https://www.prlog.org/11404351-new-plasma-battery-technology-can-power-electric-cars-for-years-so-why-is-the-inventor-now-missing.html
4)https://www.technologyreview.com/blog/guest/26402/
5)https://www.pureenergysystems.com/news/2004/05/15/EugeneMalloveDies/
6)https://pesn.com/2007/12/05/9500463_self-powered_battery_inventor_dead/
7)https://www.physicsforums.com/showthread.php?t=277955
https://www.physicsforums.com/showthread.php?t=282839

zdroj : WM Magazín

 

—————

Zpět