Nejnovější studie šokuje vegany i vegetariány. Rostliny cítí, když je jíme a nelíbí se jim to

15.03.2018 11:47

Nejnovější studie šokuje vegany i vegetariány. Rostliny cítí, když je jíme a nelíbí se jim to

Napsal Svět kolem nás dne 

19. listopad 2014

Vegetariáni a vegani by měli věnovat pozornost výsledkům nového výzkumu, který ukazuje, že rostliny vědí, že je někdo/něco konzumuje. A nelíbí se jim to.

To, že mají rostliny inteligenci, je již známý fakt. Nová studie z University of Missouri ukazuje, že rostliny mohou cítit, když jsou pojídány a vysílají obranné mechanismy, aby se to pokusily zastavit.

Studie byla provedena na huseníčku rolním, který je příbuzný s brokolicí, kapustou, hořčicí a je populární pro vědecké experimenty. Byl první rostlinou, jejíž genetický kód vědci rozluštili a jsou důvěrně obeznámeni s tím, jak funguje.

Pro zjištění odpovědi na otázku, zda rostlina pozná, že je pojídána, vědci z University of Missouri zachytili přesný zvukový záznam vibrací, které housenka dělá, když pojídá listy huseníčku. Vědci totiž pracovali s teorií, že rostliny mohou nějakým způsobem tyto vibrace cítit nebo slyšet.

Vědci experiment řídili i pomocí jiných zvukových záznamů, které simulovaly další fyzické vibrace, se kterými se může rostlina setkat – jako je například hluk větru.

A výsledky? Podle časopisu Modern Farmer, huseníček, když je pojídán, produkuje hořčičné oleje, které jsou mírně jedovaté, a posílá je do listů, aby se pokusil udržet dravce pryč. Výzkum také ukázal, že když rostliny cítily nebo slyšely „žvýkací vibrace“ od housenky, produkovaly další hořčičné oleje. Ale rostliny nereagovaly při přítomnosti jiných vibrací.

„Předchozí výzkumy zkoumaly, jak rostliny reagují na akustickou energii, včetně hudby,“ říká Heidi Appel z University of Missouri.„Nicméně, naše práce je prvním dokladem toho, jak rostliny reagují na ekologicky příslušné vibrace. Zjistili jsme, že zvuk vibrace při pojídání housenkou působí změny v metabolismu rostlinných buněk tak, že vytvoří více obranných chemikálií, které mohou odpuzovat útoky housenek.“

Zdroj: http://www.svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/1848-vedci-zjistili-ze-rostliny-vedi-kdyz-jsou-pojidany

 

—————

Zpět