Měna, ekonomika a transformace

18.08.2012 16:59

 

 

Měna, ekonomika a transformace
Stránka s náměty a odkazy k tématu "krize"
oney makes the world go round... se zpívá ve známém filmu "Cabaret". Pro neangličtináře asi tolik co: Prachy točí světem. V seminářích o peněžních přesvědčeních (které překvapivě jdou "na dračku" víc v Německu než tady) se dostáváme často ke "skrytým souvislostem" mezi naším vědomím o penězích a tím, co je skryto - tak, jako se tomu v systemických konstelacích děje povětšinou. 

Zatímco se ale v rodinných konstelacích to, o čem se nemluví, týká zpravidla individuálního rodinného systému klienta, v "peněžních konstelacích" se stává, že souvislosti, které vyplouvají na povrch, mohou ukazovat také na hlubší nesrovnalosti v našem (globálním) peněžním systému. Na tyto souvislosti jsem poukázal například v článku pro čtvrtletník "Proměny" (nakl. Triton), který si můžete přečíst  zde. 

Na této stránce jsem shromáždil několik internetových odkazů o "tajemstvích, o kterých se nemluví" v souvislosti s měnovým systémem, ekonomikou a současnou tzv. "finanční krizí". Myslím, že tyto informace jsou tak brizantní a zasahující v největší možné míře do života každého z nás, že speciálně ti, kteří se vydali pátrat po svých skrytých peněžních přesvědčeních z nich budou profitovat. Ne-li peněžně, pak alespoň širším vhledem do souvislostí. Novější nebo důležitější odkazy jsou nahoře. Autor těchto stránek nemůže přebírat odpovědnost za obsahy odkazovaných stránek. 

 John Michael Greer 
Do hodnosti mého učitele (a to už je něco, že? ;-) bych pasoval amerického druida - ekonoma Johna Michaela Greera, který napsal nejen knihy o lóžích, magických praktikách a podobných "okultních" tématech, ale i řadu článků a knih, které se podle mého soudu dostávají nesmírně hluboko do současných makroekonomických souvislostí. Díky překladateli a komentátoru Karlu Dolejším má český čtenář možnost si jeho články (do 1.4.2010 je jich téměř padesátka!) přečíst na serveru Britské listy. Vřele doporučuji. 


 Money as debt
45-minutový film o dluhu jako základu našeho peněžního systému. Bohužel je anglická verze s českými titulky poslední dny nedostupná. Odkaz je zatím pouze na anglickou verzi. Pozor: shoking!

 Bernard Lietaer
Aktuální stránka B. Lietaera k tématu "Peníze a krize 2008". Jeho knihu "Budoucnost peněz" (www.paradigma.sk) doporučuji každému! V angličtině.

 Skutočné príčiny svetovej finančnej krízy
Autro Michail Chazin je kontroverzní ruský ekonom, který je (sice) přívrženec teorie světového spiknutí, jehož obsáhlý článek o "kontrolovaném pádu ekonomiky a dolaru" však nepostrádá jistých zajímavých úvah a teorií. Slovenský překlad.

 Gerard Celente: Prognóza pro rok 2009
Docela drastický rozhovor s prognostikem, spisovatelem a ředitelem Trend Research Institutu G. Celentem. Jeho prognóza je docela temná - ne se vším nutno souhlasit, ale sympatická je přímost, s jakou Celente o výhledech mluví.

 Některé aspekty současné krize
Článek na Britských Listech ekonoma Marka Kose

 Soumrak civilizace růstu
Článek Jindřicha Kalouse o současné přelomové době a možných scénářích, vycházející z myšlenek Davida Holmgrena. Nesmírně fundovaný a poutavý článek, jehož každá věta dává smysl i látku pro další zamyšlení. V češtině.

 Margrit Kennedy 
Internetové stránky německé architektky a ekoložky, autorky bestselleru "Geld ohne Zinsen und Inflation" (Peníze bez úroků a inflace). V němčině a angličtině.

 Andreas Clauss 
Zajímavá kontroverzní přednáška nazvaná "Rychlokurz peníze a právo" německého finančníka a "fyzikálního ekonoma" na konferenci "Anti-Cenzur-Koalice" 21.2.2009

 Doplňkové měny
Článek na české Wikipedii. V češtině.

 Lokální měny 2009
O stavu lokálních měn (viz Lietaer). V angličtině.

 Britská lokální měna
Krátký článek o britské lokální měně. V češtině.

 Rodová osada
a na jejích stránkách články (většinou jde o citace nebo shrnutí Lietaera) o penězích. V češtině.

 Tomáš Civín
napsal větší článek o lokální měně LETS pro server Geocities. V češtině.

 LETS v Česku
Stránky, které uvádějí některé organizace a uživatele lokální měny v ČR. Bohužel hodně zastaralé.
 V češtině.

 O dlouhodobých ekonomických cyklech
Článek finančníka Štěpána Pírka.
 V češtině.

 Další biftek už je moc
Článek předního českého ekonoma Tomáše Sedláčka o růstu.
 V češtině.

 Základní příjem pro všechny
Článek o základním nepodmíněném příjmu na serveru A2 v češtině. Článek ve Wikipedii ke stejnému tématu naleznete  zde. Německý hodinový film o základním příjmu (německy se slovenskými titulky) "Das Grundeinkommen" najdete  zde. Stránky švýcarské iniciativy "Grundeinkommen" (zákl. příjem, v němčině) najdete  zde.

 Zeitgeist - hnutí (anglicky a v mnoha dalších jazycích)
je globální komunita lidí okolo poněkud sporného, nicméně velice zajímavého  filmu Zeitgeist (Video Google s českými titulky) amerického autora Petera Josepha. Film ( zde podrobný obsah, wikipedia) se zabývá kritikou světových náboženství, skeptickým pohleden na oficiální verzi teroristických útoků na WTC 11. 9. 2001 a ve svém pokračování (pod názvem  Zeitgeist: Adendum, zde opět verze s č. titulky) pak hlavně současným monetárním systémem a východisky z globální "krize profitu". Zeitgeist: Adendum se mně osobně zdá zajímavější, mám ovšem výhrady k podle mě poněkud utopickému "Projektu Venus", který ve své druhé části představuje. Naproti tomu je analýza současného bankovního a politického systému poměrně přesná a závěry hodné prozkoumání. Tady je  diskuze o filmu na stránkách ČS-filmové databáze. 

 

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

A nakonec ještě citát ke "krizi". Je od Stanislava Komárka, z rozhovoru, který s ním byl zveřejněn v RESPEKTu 2009/6. 

O co tedy v současné finanční krizi jde?
V pozadí současné krize je především všeobecně rozšířená víra v nutnost hospodářského růstu, což je jediná víra, kterou dnes bezproblémově sdílejí všechny vrstvy obyvatelstva: chudí i bohatí, hloupí i chytří, vzdělaní i nevzdělaní.

Bohatí čekají, že ještě víc zbohatnou, chudí, že na ně víc zůstane, vzdělaní, že dostanou granty na své projekty, nevzdělaní, že dostanou podporu v nezaměstnanosti a nebudou se muset nic učit. Všichni nějakým způsobem upínají své zraky k hospodářskému růstu a vlastně jen naprostí výstředníci dnes soudí, že by ekonomika růst neustále neměla, protože, jak známo, stromy do nebe nikdy nerostly. A když toto náboženství růstu pojednou přestává fungovat, nastává všeobecné znepokojení, které se nazývá krizí.

Žijeme ve světě, který vidí hospodářské a finanční otázky jako ty nejklíčovější, takže když se řekne krize, musí jít o krizi finanční. Je to podobné jako ve středověku, kdy všechny vrstvy národa nějakým způsobem věřily v křesťanského Boha a každá krize se tedy jevila jako věc ryze náboženská...

Právní upozornění: Tato stránka obsahuje odkazy na jiné stránky na internetu. Ačkoliv byly tyto odkazy vybrány z největší možnou svědomitostí, vlastník této stránky nikterek nezodpovídá a ani nemůže zodpovídat za obsahy stránek, na které odkazy cílí. Tyto obsahy, jakkoliv zajímavé, nevyjadřují tedy nutně mínění vlastníka domény www.konstelace.info

 

Zdroj : www.konstelace.info/money.html

 

—————

Zpět