Kyseliny a zásady ve zdraví

20.05.2014 00:49
Je mnoho směrů a metod jak pozitivně ovlivňovat úroveň lidského zdraví. Mezi jednu z úspěšných metod patří udržování 
acidobazické rovnováhy těla.
Úspěch metody je založen na jednoduchosti, přehlednosti a hlavně účinnosti. Metoda nabízí i možnost „měření“ 
dosaženého úspěchu - tím se odlišuje od všech jiných způsobů péče o tělo.
 
Kyselina, zásada a pH
Je potřeba vědět, že obě složky, tedy jak kyseliny a zásady plní důležité úkoly v těle. Nelze tedy říci, že jedny nebo druhé 
jsou špatné. To co činí jejich prospěšnost nebo škodlivost na lidské zdraví, je jejich vzájemný poměr!
Tento vztah se vyjadřuje hodnotou pH. Hodnoty 0 až 6,9 pH jsou hodnoty kyselé. Neutrální pH je 7. Hodnoty od 7,1 do 14 
jsou hodnoty zásadité. Kyselost nebo zásaditost se směrem od hodnoty 7 pH postupně zvyšuje. Tedy například hodnotu 8 
pH budeme hodnotit jako mírně zásaditou oproti hodnotě 14 pH, kterou ohodnotíme jako silně zásaditou.
 
Zásady jsou též označovány jako alkálie nebo báze. Pokud tedy budeme ve vztahu k tělu mluvit o alkalóze, mluvíme o 
posunu hodnot zásaditým směrem.
Kyselina je též nazývána acidum (latinsky). Acidóza je jednoduše řečeno překyselení těla.
V lidském těle je rovnováha kyselin a zásad velmi důležitá. Posuny hodnot pH tělních tekutin nebo tkání směrem do 
kysela nebo zásadita, má vždy negativní vliv na fungování organismu!
 
Člověk je mírně zásaditý tvor!
Některé hodnoty lidského těla:
krev; 7,35 až 7,45 pH
sliny; 7 až 7,2 pH
slinivka břišní; 8,3 pH
žluč; 8,8 pH
šlachy, chrupavky, cévy, sliznice, kosti; 8,1 pH
žaludeční šťávy; 1,5 až 1,8 pH
plodová voda; 8,5 pH
srdeční sval; 6,9 pH
 
Hodnoty nelze chápat jako dogma, ale mnohé napoví. Například normální hodnota srdečního svalu je 6,9 pH. Důvodem 
jeho mírné kyselosti, je neustálá činnost, která vytváří kyselinu mléčnou. Tak se chová každý sval v našem těle. Pokud se 
stane, že díky celkovému překyselení těla, se hodnota dostane na úroveň 6,4 - 6,2 pH, nastává infarkt.
Z tohoto principu vychází i rada, že pokud cítíme první příznaky blížícího se infarktu, vypijeme naráz sklenici vody s čajovou 
lžičkou jedlé sody. Tento postup následně s minimálně 2 až 3 hodinovým odstupem 1 až 2x zopakujeme. Pozor, to 
neznamená, že v případě akutních obtíží není již lékař potřeba!
Je nutné podotknout, že pro vnitřní užívání je nejlepší mít jedlou sodu v lékopisné kvalitě. Tím je zajištěno, že nebude 
kontaminována látkami, které do těla přivádět nechceme např. hliníkem. Lze ji zakoupit v lékárně za několik desítek korun.
 
Co způsobuje acidobazická nerovnováha
Zajímat nás bude především acidóza, tedy překyselení. Opačný stav se téměř nevyskytuje.
Pokud je do těla přiváděno velké množství kyselin, nebo kyselinotvorných potravin, tělo je musí neutralizovat. K tomu účelu 
používá především zásadité prvky: Ca - vápník, Mg - hořčík, K - draslík, Na - sodík. Pokud nejsou tyto prvky dostatečně 
přijímány potravou a zásoby těchto neutralizačních prvků (pufrů) jsou snížené, tělo si je vezme v zájmu zachování 
rovnováhy zásad a kyselin z tkání, chrupavek, kostí . . . Překyselení tedy způsobuje demineralizaci vašeho těla se všemi 
důsledky, které to přináší.
 
Další metodou neutralizace kyselin, je ředění. Nedostatečný pitný režim kvalitní čisté vody způsobuje překyselení a 
zanášení těla odpadními produkty.
 
Poté co jsou kyseliny zneutralizovány na tzv. soli, je nutné je vyloučit z organismu. Pokud jsou překročeny detoxikační 
možnosti těla, jsou tyto soli postupně uloženy na různých místech. Zanášeny jsou klouby - nejdříve velké (ramena, kyčle, 
kolena) a potom malé. I problémy s páteří, která je systém kloubů, patří do kategorie překyselení. Mnoho dalších 
metabolických odpadů je uloženo v tukové tkáni.
Dlouhodobé překyselování má tedy negativní vliv na stav minerálů v těle a ukládání neutralizovaných kyselin v podobě solí.
Pokud  stav překyselení trvá dostatečně dlouho, způsobuje trvalé změny konkrétní tkáně nebo tělního systému a nazývá 
se nemoc.
 
Rámcové rozdělení chorob podle příčiny
Nemoci nebo jejich příznaky:
 
vzniklé úbytkem minerálních látek: zubní kaz, paradentóza, osteoporóza, vypadávání vlasů, vrásky, křečové žíly, strije, 
lámající se nehty, cukrovka, arterioskleróza, poškození meziobratlových plotének . . .
 
vzniklé ukládáním škodlivých látek: žlučové kameny, snížená funkce jater, zubní kámen, dna, revmatismus, artróza, 
arterioskleróza, ledvinové kameny, stařecké skvrny, cysty . . .
 
vzniklé nepřirozeným vylučováním škodlivých látek: ekzémy, lupénka, akné, pocení a zápach  nohou, afty, bércové 
vředy, hemeroidy, kopřivka, alergie, angína . . .
 
Další nemoci, jejichž příčinou je dlouhodobé překyselení nebo se na nich podílí: infarkt, mrtvice, vysoký krevní tlak, 
rakovina, problémy s páteří, zelený zákal, vysoká hladina cholesterolu, změny nálad a deprese, otoky, kontaminace 
patogeny a parazity, poruchy funkce štítné žlázy, tinitus, nedostatečné prokrvování . . .
 
Patogeny milují kyselé prostředí
Pokud je vnitřní prostředí těla zásadité, je přirozeně odolné vůči všem patogenům. Plísně, houby, bakterie, viry potřebují k 
životu kyselé prostředí. Pokud je vaše vnitřní prostředí kyselé a napadené patogeny, snaží se imunitní systém držet tyto 
patogeny pod kontrolou. To stojí organismus mnoho energie a z dlouhodobého hlediska je tento boj prohraný.
Tyto patogeny v průběhu svého života produkují mnoho pro zdraví organismu jedovatých a nebezpečných látek. Záleží 
především na druhu patogenu, délce kontaminace a tkáni ve které se usídlil, jakou chorobu způsobí.
Zvýše uvedeného tedy vyplývá, že jenom jejich eliminace/zabití nestačí. Navíc je dobré vědět, že tyto formy života v 
okamžiku usmrcení, vypouštějí do svého okolí různé jedy, které mohou dočasně zhoršit váš zdravotní stav. Při používáním 
účinných metod na usmrcení patogenů (koloidní stříbro, zapper ...), je vždy důležité pít dostatečné množství čisté pitné 
vody!
 
Tělo dělá v každý okamžik to nejlepší co může!
Je nutné pochopit, že nemoc je léčením nemoci (příčiny). Např. pokud se vyskytne bércový vřed, je to neklamná známka 
toho, že jsou vyčerpány přirozené detoxikační cesty a tento vřed je tělem použit jako jejich doplnění nebo náhrada. Pokud 
se operativním opatřením tato detoxikační cesta uzavře, následuje zhoršení zdravotního stavu. Toto zhoršení se projeví 
jako jiná choroba, kterou si běžně nedáme do souvislostí. Stejné je to u hemeroidů, ekzémů, lupénky, angíny atd.
 
Než tedy začnete nějakou nemoc „léčit“, zkuste zjistit, proč je tady a zda se nechystáte nějaký příznak jen potlačit. 
Příznaky chorob jsou jako dopravní značky - upozorňují na blížící se nebezpečí.
 
Co ovlivňuje acidobazickou rovnováhu
Vyjmenujeme si ty nejdůležitější:
strava
stres
fyzická námaha (nezaměňovat s pohybem).
 
Strava a její vliv na acidobazickou rovnováhu
U stravy rozlišujeme dva základní pojmy ve vztahu k acidobazické rovnováze.
 
1. skutečné pH, tedy kyselost nebo zásaditost konkrétní potraviny
limetky; 1,9
citrony; 2,3
angrešt; 2,9
švestky; 2,9
ocet; 2,9
rebarbora; 3,2
jahody; 3,3
ostružiny; 3,4
kysané zelí; 3,5
třešně; 3,6
meruňky; 3,8
hrušky; 3,8
mrkev; 5,1
červená řepa; 5,2
sýr; 5,6
brambory; 5,8
pšeničná mouka; 6,0
hrášek; 6,1
kravské mléko; 6,5
javorový sirup; 6,8
čistá voda; 7,0
 
Tyto hodnoty pro nás nemají zásadní význam, protože pH potraviny nám neříká nic o tom, jak tato potravina působí na 
organismus, poté co je natrávena.
Například limetky a citrony mají v tabulce nejvyšší kyselost 1,9 a 2,3 pH. Prvním nesprávným závěrem by bylo, že nás 
budou okyselovat. Pravda je opačná. Tyto citrusy mají na náš organismu zásaditý vliv. Říkáme, že jsou zásadotvorné.
 
2. kyselinotvornost nebo zásadotvornost konkrétní potraviny
Zda bude potravina zásadotvorná nebo kyselinotvorná je dáno obsahem jejích prvků - chemickým složením.
Kyselinotvornost je spojena s vyšším obsahem síry (S) a fosforu (P).
Zásadotvornost je spojena s vyšším obsahem vápníku (Ca), hořčíku (Mg), sodíku (Na) a draslíku (K).
 
Různí autoři se liší definováním, která potravina je nebo není zásadotvorná. Dokonce si v rámci jedné publikace v 
hodnocení odporují! Největší rozdíly v hodnocení jsou především u ořechů, medu, rajčat, čaje, kávy . . .
Je nutné nebrat různé tabulky jako definitivní, ale používat i vlastní „selský“ rozum. Rozporuplné případy lze řešit buď na 
základě poměru jednotlivých prvků, obsahu kyselin, ale také podle osobní zkušenosti.
Tato zkušenost ukazuje, že například černý čaj, stejně jako káva patří do skupiny kyselinotvorných. Rajčata jsou mírně 
zásadotvorná, dokud nejsou tepelně upravená. Med bude zpravidla mírně kyselinotvorný. U ořechů je rozhodování 
složitější. Záležet bude i na způsobu přípravy. Pokud např. mandle nebo lískové ořechy necháte přes noc ve vodě, začnou 
se v nich aktivovat enzymy. To způsobí další chemické děje a výsledek bude spíše zásadotvorný.
 
Potraviny podle jejich vlivu na lidský organismus
Kyselinotvorné
všechny druhy masa
- mléko a výrobky z něj
- obilniny (většina) a výrobky z nich
- luštěniny
- alkohol - pivo, víno, destiláty
- limonády, černý čaj, káva
- cukr v jakékoli podobě
- některé ovoce (sladké)
 
Zásadotvorné a neutrální
- zelenina
- některé ovoce (nesladké)
- čistá voda
- klíčená semínka
- některá koření
- bylinky
 
Hlavní zdroje kyselin v potravě
Čokoláda a kakao = kyselina oxalová
Maso = kyselina močová, kyselina dusičná, kyselina sírová
Špenát, rebarbora = kyselina šťavelová
Cukr a sladké = kyselina octová
Výrobky z bílé mouky = kyselina octová
Léky proti bolesti = kyselina acetylsalicylová
Tělesná námaha = kyselina mléčná
Káva, černý čaj = kyselina tříslová (tanin)
Stres, strach, negativní emoce = kyselina solná, kyselina chlorovodíková
Nedostatek pohybu = kyselina uhličitá
Sycené nápoje = kyselina uhličitá
Moderní nápoje (cola atd.) = kyselina fosforečná, kyselina citrónová, kyselina uhličitá
Víno = kyselina vinná, kyselina sírová
 
Výše uvedené informace je potřeba přečíst několikrát a vracet se k nim. Jednoznačně z nich vyplývá, že náš současný a 
společností nastavený systém stravování je kyselinotvorný se všemi důsledky, které to pro stav těla přináší.
Ideální složení jídelníčku je 80% zásadotvorných a 20% kyselinotvorných potravin. Tohoto stavu je nejlépe dosáhnout 
postupně. Potraviny na požadovaný poměr neodměřujeme ani nevážíme. Plně postačí optické zhodnocení viz. obrázek 
vpravo (poměr 80% na 20%). Takto může vypadat váš talíř.
Tělo nemá „rádo“ prudké změny! Rychlé změny mohou způsobit např. prudký sestup cholesterolu a tím následně zhoršení 
psychického stavu až do depresí, zvýšené uvolňování kyselin může způsobit bolesti hlavy nebo celkové (dočasné) 
zhoršení zdravotního stavu.
Pokud se rozhodnete učinit změny ve svém jídelníčku, udělejte to postupnými kroky rozloženými do dostatečného 
časového úseku. Postupně měňte poměr potravin a tento poměr dodržujte po několik týdnů, dokud si na něj nezvyknete. 
Důležitější je uskutečněné změny trvale udržet, než rychlost dosažení cíle. Nebude to vždy jednoduché a čekají vás 
nástrahy v podobě rodiny, známých, veřejného stravování atd. Z toho důvodů je nezbytná motivace a vaše konkrétní důvody 
pro zavedení a udržení tohoto systému stravování. Napište si vaše důvody pro změnu i s datem zapsání a čas od času si 
je přečtěte.
 
Práce s jídelníčkem
Pokud začínáte, bude pro vaši sebekontrolu dobré, pokud si budete zapisovat poměry kyselinotvorných a zásadotvorných 
potravin v jednotlivých jídlech. První číslice bude vyjadřovat množství potravin zásadotvorných a druhá kyselinotvorných. 
Součet čísel bude vždy 100 (%).
Příklad: Pondělí- snídaně 50/50; oběd 70/30; večeře 70/30.
 
Rozpouštění starých usazenin
Tuto úlohu plní bylinkové čaje - střídejte je, zeleninové šťávy a homeopatika. Pamatujte, že čisté vody musí být 1x takové 
množství. Na 0,5 litru vypitého bylinkového čaje připadá 1 litr kvalitní čisté vody.
 
Vnější zásaditá péče o tělo
Tato metoda využívá faktu, že tělo používá kůži k vylučování kyselých škodlivin a toto vylučování se snaží usnadnit. Jedná 
se o provádění celkových nebo i částečných koupelí v zásadité vodě o hodnotě 8 až 9 pH. Této zásaditosti dosáhnete 
použitím některé z bazických solí z drogerie. Pokud si nejste jisti jaké pH sůl způsobí, nepoužívejte ji! K ověření můžete 
použít pH papírky.
Například sůl z mrtvého moře má kyselé 6,7 pH a koupele v ní jsou zdraví škodlivé! Způsobují sice dočasné zlepšení stavu 
kůže (lupénka, ekzémy atd.), ale jen na základě zatlačení vylučovaných kyselin zpět do těla. Tělo je bude muset 
eliminovat jinak a možná radikálněji.
Zásaditá koupel musí trvat minimálně 1 hodinu. Maximální čas není omezen. V průběhu této koupele je potřeba kůži 
průběžně (každých 10 nebo 15 min.) kartáčovat nebo třít žínkou. To podporuje uvolňování kyselin z kůže.
Nepoužívejte kosmetiku, u které nevíte její pH. Pokud bude pH kyselé, nastane stejný princip jako u soli z mrtvého moře.
 
Měření dosažených výsledků
Hodnoty pH moči jsou ukazatelem toho, kolik kyselin a škodlivých usazenin je z vašeho těla vylučováno. Pro tento účel se 
používá měření pH ranní moči pomocí pH papírků.
Optimální hodnoty pH raní moči se pohybují mezi 6,8 a 7,1 pH. Jsou to hodnoty, které se pohybují okolo neutrálního pH. 
Hodnoty 5,5 pH a menší, jsou považovány za kyselé a je potřebné se jim vyhýbat. To obnáší zmírnění procesu rozpouštění 
škodlivých usazenin a posílení jejich odvádění a neutralizaci.
Hodnoty 4,4 až 4,0 pH a nižší již ledviny nejsou schopny vylučovat. Hrozilo by jejich poškození.
 
Můžete se setkat i s měřením pH slin. Tuto metodu, ale nelze považovat za spolehlivý ukazatel a v praxi ji nevyužíváme.
 
Jak provést změnu
Zkuste dodržet následující doporučení.
 
Proveďte opakovaně jaterní očistnou kůru. Je to jedna z mála detoxikačních metod, která staré a škodlivé usazeniny 
nerozpouští, ale v celku z těla odstraní!
 
Dopřejte opakovanou očistu svému tlustému střevu (klystýr, colon-hydro terapie). Opět se jedná o mechanické odstranění 
usazených škodlivin.
 
Stravujte se s převahou zásadotvorných potravin. Omezte maximálně přívod kyselin do svého těla. Upřednostněte potraviny 
syrové před tepelně upravenými. Připravujte si saláty, začněte s klíčením semen, pitím čerstvých zeleninových šťáv . . . 
 
Eliminujte patogeny ve svém těle pomocí kvalitního koloidního stříbra, zapperu, . . .
 
V prvním období, které může trvat i několik týdnů až měsíců, lze doporučit každodenní suplementaci zásaditých prvků (Ca, 
Mg, K, Na) na neutralizaci kyselin. Na českém trhu zatím není vhodný a cenově dostupný přípravek.
 
Kdykoli je to možné, odvádějte kyseliny z těla pomocí zásaditých koupelí.
 
Pijte dostatek čisté vody. Vždy cca 1x tolik než bylinkových čajů.
 
Pro rozpouštění starých usazenin pijte bylinkové čaje a zeleninové šťávy. Střídejte je.
 
Pohybujte se a omezte fyzickou námahu dokud nebudete opět ve formě.
 
Čtěte pro svou motivaci knihy, které se zabývají zdravím, stravou, acidobazickou rovnováhou …
 
Na závěr to nejdůležitější. Opatření ve vaší nové životosprávě, musí být tím radikálnější, čím závažnější a dlouhotrvající jsou 
vaše zdravotní obtíže. Výsledky se začnou postupně dostavovat.