David Deida ovlivňuje i v Čechách aneb osobní zkušenosti...

17.10.2012 00:24

 

David Deida ovlivňuje i v Čechách aneb osobní zkušenosti...

20. dubna 2012 v 8:30 | Renata Petříčková, www.kultura21.CZ |  Knížky pro ostatní

....bohužel nikoliv mé vlastní, ale Mgr. Denisy Palečkové a ing. Richarda Vojíka, odborníků na partnerské vztahy (mimo jiné i tantra masáže) a tento velmi zajímavý rozhovor jsem dělala pro web Kultura21. Děkuji za možnost si ho dát i k sobě a podělit se s dalšími čtenáři.
 
Kurzy s Davidem Deidou jsou mnohonásobně silnější než jeho knihy
Středa, 18 Duben 2012 00:00 Renata Petříčková
EmailTisk
altPřed časem jsem vám tu představovala knihu Davida Deidy: Cesta pravého muže. Fascinující dílo o partnerských vztazích! Mgr. Denisa Palečková a Ing. Richard Vojík jsou nejen partneři, ale také mezinárodně uznávaní učitelé v oblasti partnerských vztahů, osobního rozvoje, vědomé sexuality, tantry a celostních masáží. A absolvovali semináře Davida Deidy. Nemohla jsem odolat, abych se jich nezeptala, jaké to bylo…
 
Samozřejmě, David Deida fascinujícím a citlivým způsobem podává posluchačům výklad svého pohledu na svět mužů a žen.
Knížka byla nesmírně silným čtením, které s každou větou úderně útočilo na mysl mužů i žen. Jediný dojem byl, že ten MUŽ, tedy David Deida v tom má opravdu jasno a jeho názory nejsou slepými opisky čehosi, ale plně prožitou duchovní zkušeností, kterou předává dál.

Denisa Palečková a Richard Vojík se zúčastnili opakovaně několika intenzivních seminářů v různých státech USA.
A Denisa Palečková potvrzuje můj dojem.
"Kurzy s Deidou byly ještě mnohonásobně silnější, než četba jeho knih. Doslova ohromoval svým vhledem - měl přesný odhad na lidi, jejich vzorce, a dokázal navigovat jemně a přesně. Mnoho jsme pochopili - nejenom mentálně, ale na vlastní kůži v prožitku - o co jde v ženské a mužské "roli". A v našem životě."
Richard Vojík dodává, že David Deida vede své semináře tak, že vtipně a velmi intuitivně vede obecenstvo k tomu, aby pochopilo obsah jeho sdělení.
"Měl jsem možnost s ním několikrát osobně pracovat před celou skupinou, kam si zve vybrané lidi z obecenstva a ukazuje na nich svoje myšlenky. Zároveň ale pracuje s jejich myslí a tělem tak, aby se posluchač naučil vtělit to, co si přál. Není to tedy vůbec suchý teoretický výklad. Spíše naopak člověku často tuhne krev v žilách, jak dovede být David chirurgicky přesný ve svém úsudku. Mě často radil věci, které mi došly až během následujícího roku."
alt
Můžete prozradit, co konkrétně Vám došlo až za delší dobu?
"Byly to hlavně povahové vzorce, které jsem přejal ve své rodině a které jsem tehdy nedokázal vidět. Pro jiné lidi věc jasná - pro mě k nerozeznání. Byl to hlavně názor na ženy a na vztahy. Měl jsem naučeno, že nemůžete s partnerem sdílet svoje niterné touhy a hlavně ne z oblasti sexu. Intuitivně jsem cítil, že je na tom něco špatně, ale nedokázal jsem to porazit. Až s pomocí Deidy a jeho "magického divadla", techniky, kdy v chráněném prostředí hrajete role ze života, jsem se s tím potkal naplno. Jak chceš žít svůj sen, když nedokážeš vyjevit svoje niterné touhy a sny?? Tak jsem se tímto směrem opřel a dneska tyto věci učím na svých skupinách pro muže. A zjistil jsem, jak výrazná část mužské populace nese stejné stigma."
A je o tyto mužské skupiny, mužské kruhy velký zájem?
"Ano, zájem vzrůstá, je to vidět i na prodeji knih pro muže. A hlavně ženy touží po nových mužích. V dnešní době je hodně romantických a citlivých mužů a málo těch, kteří jsou na hlubší duchovní úrovni a zároveň mají "koule" na svém místě. Těch, kteří mají empatii a zároveň dostatek síly," uzavírá Richard Vojík.
Kurzy a semináře byly velmi intenzivní. Denisa Palečková vypráví, jak probíhaly…
"Výcviky byly i hodně zaměřené na tělo. Ranní několikahodinová jóga nás připravovala v oddělených ženských a mužských skupinách na společné odpolední a večerní praxe, kdy se střídal výklad a další cvičení, která nám šla "pod kůži" - vlastních návyků a stereotypů a obran.
Kurzy byly hluboce intimní, aniž bychom se svlékali a intimně dotýkali. Šlo o pochopení jádra našeho vnímání světa i naší sexuality. O odlišné pojetí světa a prožitky v mužském a ženském těle.
A každý den jsme na kurzech při tělesných a emočních cvičeních trénovali co to je - jaký je to pocit v těle a v duši a jakým způsobem se odráží v našich vztazích. Po ranní józe jsem vnímala, jak jdu a cítím a prožívám JINAK."
Otázka pro Denisu Palečkovou:
Chápu správně, že jste se učili vciťovat i do svého mužského partnera? Chápat mužské prožívání?
Přiznám se, že tak hluboký relax a pobyt sám se sebou si umím představit pouze v nejbujnější fantazii a někde zhluboka se mi vynořuje i pocit, který bych měla po takovém kurzu zažít. Nebylo pro mě překvapením, že paní Denisa tento můj pocit definuje naprosto přesně.
"A po prvním týdenním výcviku s Deidou v Omega New York jsem se vrátila jako jiný člověk. Celé mé vnímání světa bylo jiné. Měkčí, hlubší, plné významu. Divila jsem se, že jsem dříve tuto skutečnost nevnímala! Bylo to, jako když ze sebe svleču nepotřebné obaly a slupky, které mě oddělovaly od skutečnosti takové, jaká je."
alt
Závěr byl ten, že se cítila lépe, více se vnořila do svého "ženského" bytí, lásky a plynutí. A její partner do mužné síly. Vzájemný kontakt tak logicky musel nabýt na intenzitě - byl jiskrnější, živý a harmonický.
"Díky kurzům s Deidou jsem snad poprvé v životě dostávala vědomé pochopení toho, co to je být ženou, energií, světlem, láskou. Že mužům nejde o to, jak jsme jako ženy výkonné a schopné. Ale že žijí z naší záře a z naší energie," uzavírá Denisa.
David Deida ve své knize Cesta pravého muže promlouvá především k mužům, kteří jsou velmi často za svou slupkou "bábovkovosti" a strachu a tím - potažmo - také ničí své ženy a ženou je do pozic mužatek. I Richard Vojík musel přiznat, že nebyl dokonalý:
"Pohled Davida Deidy na svět se mnou velice rezonuje a musím říci, že mě i osvobozoval od chybného vidění světa a druhého pohlaví. Věci, které jsem se naučil od svých rodičů, spolužáků a dalších lidí během dětství a dospívání, jsem musel radikálně zrevidovat a dneska dávám Davidovi jen za pravdu. Jsem mu vděčný, kolika chyb a bolesti jsem se díky tomu mohl vyvarovat."
Otázka pro Richarda Vojíka: Vaše kolegyně tu mluví o tom, že pochopila, že mužům ženy "září" a to je to nejdůležitější. Jaké jste měl pocity, když jste si poprvé tuto energii pravé ženy procítil?
David Deida stále ovlivňuje učení, které Richard Vojík snaží předávat v Čechách a v dalších zemích jako Dánsko, Polsko, Irsko, Portugalsko, Thajsko a dalších.
A na závěr tip pro ty, které stejně jako mě David Deida, jeden z nejzajímavějších duchovních učitelů dneška zaujal:
"Doporučuji nejdříve přečíst jeho knihy podívat se na Youtube.com a pak se za nim vydat na seminář do USA (deida.info) nebo přijít na náš seminář Muž a Žena https://tantraworld.com/clanek.php?p=426 , kde využíváme inspiraci z intenzivní práce s Deidou."
alt
Ano, souhlasím a jsem velmi ráda za obohacující zkušenost nejen s četbou, ale také za cenný čas, který mi věnovali Denisa Palečková a Richard Vojík. Děkuji Vám oběma z celého srdce…
A dodávám jen dobrou zprávu, že další knihy Davida Deidy budou postupně u nakladatelství Synergie(www.synergiepublishing.com) vydávány. Titul s názvem Wild Night na podzim a doufejme, že již na jaře příštího roku budeme s autorem hledat modrý plamen moudrosti s knihou Blue True.
Děkuji Denise Palečkové a Richardovi Vojíkovi za krásný rozhovor a přeji si, ať takových jako jsou oni dva, je stále více…
 

 

—————

Zpět