Ve potravinách se našla nanotechnologie (2)

04.01.2016 12:11
Nanočástice nalezené v australských potravinách. foto: Arizona State University

Ve potravinách se našla nanotechnologie (2)

24. září 2015

Profesor Thomas Faunce z právnické a lékařské fakulty australské národní univerzity říká, že výzkum Přátel Země odhaluje, že tvrzení o bezpečnosti prodávaných potravin jsou „falešná a lživá“. Podle jeho slov by společnosti měly mít povinnost vyznačit výskyt nanočástic na obalech, aby zákazníci měli možnost informovaného výběru, podobně jako v EU. Mohli bychom zajásat, že nás se to netýká, ale už jste na některém z obalů potravin na podobnou informaci narazili?

„Nejsou to přirozeně se vyskytující nanočástice. Buněčné studie prokázaly, že nanočástice oxidu titaničitého a oxidu křemičitého mohou poškodit DNA a zdá se, že měly nepříznivý dopad na imunitní systém pokusných krys,“ prohlásil profesor Faunce, který nepochybuje o tom, že neexistuje žádný přesvědčivý důkaz o tom, že tyto nanomateriály jsou bezpečné“.

Společnost Woolworths tvrdí, že všechny produkty její značky splňují australské požadavky bezpečnosti potravin. Netýká se to však otázek možného použití nano-oxidu titaničitého a nano-oxidu křemičitého. „Všechna námi používaná aditiva jsou schválena pro užití Zákonem o potravinových standardech,“ nevylučuje tiskový mluvčí použití nanočástic v jejich výrobcích.

Světový gigant s potravinami a sladkostmi, společnost Mars, se pro jistotu k otázkám možného použití nanočástic nevyjadřuje vůbec.

Společnost Nestlé zase svatosvatě prohlašuje, že do žádného ze svých produktů nepřidává uměle vyrobené nanočástice.

„Nanočástice se přirozeně vyskytují v mnoha potravinách. V našich produktech používáme malé množství oxidu titaničitého a oxidu křemičitého a to jsou regulovaná a schválená potravinová aditiva,“ nicméně paradoxně přiznal tiskový mluvčí Nestlé.

Státní úřednici mají plná ústa výmluv

Organizace Potravinové standardy pro Austrálii a Nový Zéland (FSANZ – obdoba České potravinářské a zemědělské inspekce) už dříve sdělila australskému parlamentu, že si nebyla vědoma použití nanomateriálů v potravinách. Dále uvedla, že neprovedla žádné testování ani nedotazovala výrobce a importéry potravin, aby zjistila, zda potraviny nanočástice obsahují.

Podle úředníků údajně neexistovalo podezření, které by je opravňovaly k zjišťování přítomnosti nanomateriálů. FSANZ také tvrdí, že neexistuje soupis nanomateriálů pro použití v australských potravinách.

FSANZ nicméně jedním dechem říká, že nedávno angažovala přední toxikology, aby provedli posouzení nanotechnologií v potravinách. Výsledky očekává koncem letošního roku.

Aktivisté loni v listopadu vyčetli FSANZ, že se rozhodla vyloučit nanomateriály ze studie, která se zabývala přenosem chemikálií z obalů do potravin.

Asociace Public Health Australia prohlásila, že existuje rostoucí počet důkazů o tom, že nanotechnologie může potenciálně představovat závažné zdravotní, bezpečnostní a environmentální rizika.

Sílí volání po vládou řízené nanotechnologické strategii a jejím regulačním rámci, které budou vedeny principem prevence a poskytnou jednotný přístup napříč potravinovými aditivy, léčivy a průmyslovými chemikáliemi.

překlad: Honzoid

Konec.

zdroj: https://www.smh.com.au

 

—————

Zpět