Recepty z Propolisu

08.12.2017 16:19

Propolis - recepty tinktury

29. července 2010 v 12:26 |  O medu a propolisu

Propolis

 

Ve volném překladu z řečtiny znamená propolis obranu města, v našem případě včelího úlu. Propolisu využívali již staří Egypťané a to k léčbě a při mumifikaci..

Propolis surový - Pleva

Propolis v našich produktech

 

Co je to propolis?

     Propolis je přírodní látka, kterou včely používají v úlech jako tmel na utěsňování štěrbin, lepení rámků, vymazávání buněk, obalování cizorodých předmětů. Propolisový povlak konzervuje např. ubodanou myš tak dokonale, že nepodléhá hnilobě ani po několik měsíců. Včely získávají propolis z pryskyřice, pupenů bříz, topolů, borovic, smrků, vrb, dubů, ale i jasanů, třešní, švestek, slunečnic a jiných rostlin. Po zpracování vzniká směs nejrůznějších sloučenin, které se během vývoje vytvářely milóny let jako součást existenčního boje rostlin s nejrůznějšími mikroorganismy. Včela tuto pryskyřici dále zpracovává a přidává k ní vlastní biologické látky.
     Získává se seškrabáním ze stropu úlu a z rámků, které na podzim včely bohatě tmelí propolisem. Propolis je významně obsažen i ve víčkách, jimiž včely uzavírají medové buňky a med se i přes dlouhé skladování nezkazí. Mnohem více propolisu je možno vytěžit pomocí speciálních pomůcek. Přesný vznik propolisu je předmětem neustálého výzkumu. Při pokojové teplotě jde o hustou lepkavou hmotou žlutohnědé barvy. Ještě v nedávné době byl propolis- tento zázrak přírody přehlížen a zatracován lékařskou veřejností. S velkým uspokojením můžeme dnes konstatovat, že se tento přístup začíná lepšit.
     Dnes se z propolisu vyrábí značné množství léčiv i kosmetických přípravků jako např. propolisovo - vosková pasta na záněty mandlí, oční kapky, aerosolové přípravky na popáleniny, ústní vody a spreje, zubní pasty, různé propolisové masti, přírodní propolis na žvýkání, sirupy, čípky, olej do nosu, tabletky, roztoky na vnitřní použití, suspenze na vnější použití, dietetický přípravek na jaterní nemoci, opalovací krémy, med s propolisem, balzám a mnoho dalších.
     Jelikož však existují i lidé (0,05 % celé populace) alergičtí na propolis, je nutno před použitím provést zkoušku: naneste malou vrstvičku masti nebo tinktury na kůži na dlaňové straně zápěstí. Jestliže místo natření do 24 hodin nezčervená nebo se neutvoří pupínky, můžete propolis užívat.
     V propolisu je tedy obsaženo široké spektrum látek, které ničí a usmrcují bakterie, brzdí jejich růst, tlumí citlivost a bolest, povzbuzují imunobiologický systém organismu, ruší účinky některých jedů a bakteriálních toxinů, působí proti některým virům, zastavují růst a ničí některé plísně, mají protizánětlivý účinek, podporují hojení ran, tlumí účinek škodlivého záření na organismus.
     Výhodou je malá rezistence mikroorganismů na propolis. To znamená, že další generace mikroorganismů nezískávají odolnost proti jeho působení, což se nedá říci o jiných antibiotikách jako je penicilin, framykoin atd. Propolis tlumí bolest přímo, neboť obsahuje látky mnohem účinnější než např. prokain, užívaný v zubním lékařství, ale zároveň působí léčivě na hlavní příčinu bolesti, kterou bývá nejčastěji skrytý zánět, který se ozývá obvykle při prochladnutí nebo při oslabení organismu.
     Proto má propolis velikou perspektivu v medicíně. Bohužel jeho výzkumy u nás jsou velice zdlouhavé a zatím bylo pouze potvrzeno, že se jedná o látku pro člověka zcela neškodnou. Toto se však nedá říci o účincích moderních antibiotik.
     V lidovém léčitelství se propolis, díky uvedeným vlastnostem, používá již od starověku. Ještě v nedávné době byl propolis - tento zázrak přírody přehlížen a zatracován lékařskou veřejností. S velkým uspokojením můžeme dnes konstatovat, že se tento přístup začíná lepšit.
     Dnes se z propolisu vyrábí značné množství léčiv i kosmetických přípravků jako např. propolisovo - vosková pasta na záněty mandlí, oční kapky, aerosolové přípravky na popáleniny, ústní vody a spreje, zubní pasty, různé propolisové masti, přírodní propolis na žvýkání, sirupy, čípky, olejdo nosu, tabletky, roztoky na vnitřní použití, suspenze na vnější použití, dietetický přípravek na jaterní nemoci, opalovací krémy, med s propolisem, balzám a mnoho dalších.
     Rozpuštěním propolisu v lihu se připraví propolisová tinktura. Tato tinktura se používá jednak při poranění na desinfekci ran, při popáleninách - netvoří se puchýře, okamžitě přestává bolest, na trudovitost obličeje, na léčení lupenky - spolu s mastí, na bércové vředy, na trhlinky na chodidlech nebo dlaních, na kuří oka, na léčení zánětů vnitřního i vnějšího ucha, na revmatické nemoci - bolesti kloubů, svalů, křečí - spolu s mastí.
     Tinktura se používá i vnitřně a to jako prevence proti chřipce, na léčení zánětů horních cest dýchacích a průdušek, na léčení žaludečních vředů, působí příznivě na různé vnitřní infekce.Přidáním propolisové tinktury do vlažného nápoje (čaje, vody, mléka) vzniká propolisová emulze, která se používá na ošetření citlivých sliznic, na desinfekci dutiny ústní, na ošetření dásní při paradentoze, při aftech na sliznici ústní - i jako prevence, jako kloktadlo při anginách a zánětech nosohltanu, chronických zánětech mandlí atd.
        Z propolisové tinktury se připravuje rovněž propolisová mast, která se osvědčila na léčení chronických kožních ekzémů všeho druhu, trudovitosti obličeje, lupenky, zánětů vnitřního i vnějšího ucha, rýmy, bércových vředů, bolestí a křečí lýtkových svalů, na kuří oka, trhlinky na chodidlech nebo dlaních, revmatické bolesti, zastavuje krvácení z nosu. Nepoužívá se vnitřně ani do očí.
     Jelikož však existují i lidé (0,05 % celé populace) alergičtí na propolis, je nutno před použitím provést zkoušku: naneste malou vrstvičku masti nebo tinktury na kůži na dlaňové straně zápěstí. Jestliže místo natření do 24 hodin nezčervená nebo se neutvoří pupínky, můžete propolis užívat.

Složení propolisu

     Propolis obsahuje z 50 až 85% živice, 12 až 40 % vosk, 12 až 40 % tříslovinu, 18 až 20 % makro a mikroprvky z popela, éterické oleje, mechanické příměsi a pyl. Dále propolis obsahuje tyto biologicky aktivní látky - cinnamilalkohol, kyselinu skořicovou, vanilín, izovanilín, kyselinu kávovou, kyselinu ferulovou, chryzin, tektochryzin, akacetin, kvercetin, kamforidy, ramnocitrín, galantin, Salinin, pektolinarigenin, pinostrobin, pinocembrín, sakuranetin, izosakuranetin, 3,3-dimetyléter kvercetin, pinobaksín, pterostiben, xantorrhoeol, kyselinu myristovou, kyselinu benzoovou, benzylalkohol, kyselinu sorbovou, eugenik, některé nasycené kyseliny a mnoho dalších látek.

Účinky propolisu

     Propolis má výrazné protibakteriální účinky, ničí bakterie a zastavuje jejich růst. Dále působí antivirově, také proti kožním plísním, biostimulačně a povzbuzuje. Lze jej použít k lokální anestezii, neboť místně znecitlivuje. V případě RTG záření tlumí jeho účinky. Ozařovaná místa je nutno potřít propolisovou mastí a před i po ozáření týden užívat propolisovou tinkturu ředěnou vodou. Je účinný proti zánětům, proti průjmům, podporuje hojení ran a kůže, snižuje krevní tlak, způsobuje zvýšení vylučování žluče játry a žlučovými cestami, ruší účinek některých toxických látek. Je antiparazitální, antioxidační a antihemoragický. Výrazně zvyšuje chuť k jídlu a napomáhá růstu.

Propolisové přípravky

     Propolis je jeden ze včelích produktů, který se může používat ve stovkách různých přípravků. Fakt, že jeho aktivní látky mohou být extrahovány pomocí alkoholu, tuku a dokonce vody, nám poskytuje široké pole pro experimenty.
     Je nutné upozornit, že na propolis se může vyskytnout u některých lidí alergie. Doporučuje se předem potřít jemnou kůži vnitřního zápěstí tinkturou a počkat několik hodin, jestli se objeví alergická reakce.
     V lihu se rozpouští všechny základní složky propolisu, je však třeba použít alkohol více jak 60% (doporučuje se používat ovocné alkoholy jako je slivovice, kalvádos apod.). Lihový extrakt - propolisová tinktura je průzračná červenohnědá kapalina. Přidáme-li tuto tinkturu do vody nebo odvaru bylin, vznikne mléčně zakalená emulze. Odpaříme-li líh, zůstane nám propolisový balzám s vůní podobnou peruánskému balzámu. Při dobrém uskladnění v temnu, suchu a chladu, v hermeticky uzavřené nádobě, neztrácí ani po delší době propolis své základní léčivé vlastnosti. Čerství propolis je pochopitelně nejlepší.
     Absolutní kontraindikace léčby propolisem není. Relativní kontraindikace je individuální alergie na propolis, kterých je asi půl až jedno promile lidí. Tyto projevy lze zvládnout běžnými antihistaminiky, nebo tito lidé musí léčbu vynechat.
     Běžně alergii na propolis zjišťujeme tak, že vetřeme na smotku vaty namočeném v tinktuře do kůže na dlaňové straně zápěstí a necháme zaschnout. Jestliže místo natření do 24 hodin nezčervená nebo se neutvoří pupínky, pak můžeme propolis užívat.
     Poslední výzkumy a nejnovější výrobky z propolisu slibují, že odstranění esterů kyseliny kávové z propolisu by jej zbavilo látek, které způsobují jeho alergický účinek.
 
Propolisové tablety
     Tyto přípravky obsahují účinné složky přírodního propolisu v kombinaci s vitamínem C a s dalšími včelími produkty jako jsou mateří kašička, propolis. Propolisové tablety mobilizují obranný systém a proto jsou neocenitelným pomocníkem v boji proti celkové vyčerpanosti a únavě doprovázející řadu onemocnění infekčního původu. Propolisové tablety jsou určeny pro širokou veřejnost jako podpůrný přípravek který:
-brání zánětlivosti dásní, průdušek, nosohltanu, mandlí, žaludeční a střevní sliznice, močových cest
-zvyšuje obranyschopnost organismu proti bakteriálním a virovým onemocněním
-reguluje přirozené mikroorganizmy v dutině ústní a celém zažívacím traktu
-podporuje trávení a odstraňuje nechutenství
 
Propolisové spreje a tinktury
     Propolisové spreje a tinktury jsou ve formě emulze nebo na bázi lihového roztoku většinou s mentolem a eukalyptem - na desinfekci dutiny ústní, při bolestech v krku, angíně, chřipce, zánětu nosohltanu
 
Med s propolisem
     Med s propolisem je užíván k předcházení řady obtíží. Je oblíben například při virových onemocnění, žaludečních a duodenálních vředech, při nachlazení, kataru horních cest dýchacích, angínách apod. Přináší úlevu při celkové vyčerpanosti organismu při různých infekcích.
 
Propolisové masti a krémy
     Propolosová mast je velmi účinná a jemná přírodní hojivá mast, která se používá:
-na ekzémy, plísně, popáleniny, lupénku, bércové vředy, popraskané ruce, rty, opary
-při podráždění kůže saponáty, vápnem a ostatními chemikáliemi
-k masáži při bolestech kloubů, páteře, svalstva, šlach………
Krém s propolisem vytvoří na pleti tenký mikrofilm, který pleť chrání po celý den
-odstraňuje kožní defekty - akné, ekzémy, plísně
-chrání pleť - má vysoký UV faktor
-zabraňuje vysoušení pleti - je vhodný i pro muže po holení
 
Propolisové mýdlo
     Propolisové mýdlo obsahuje přírodní tukové složky, zajišťující okamžitou regeneraci kožního filmu a následnou vláčnost a hebkost pokožky i při mytí v tvrdé vodě. Mýdlo neobsahuje běžně užívané syntetické složky, působí blahodárně na pokožku náchylnou na plísně a ekzémy.
 
Šampóny s propolisem
     Regeneruje vlasy, zpomaluje maštění a tvorbu lupů, používá se při řídnutí a vypadávání vlasů.
S propolisem se vyrábí ještě mnoho kvalitních výrobků pro zdraví člověka - např. Pleťové mléko s propolisem, Voda po holení s propolisem, Vlasová voda s propolisem apod.

Recepty na výrobu tinktur a mastí

.
Tinktury skladujeme v chladu a temnu.
Lze je využívat k desinfekci. Pár kapek přidaných do vody zpomalí její zkažení.
POZOR - žlutá barva tinktury se špatně odstraňuje!

Tinktura 1

Do minimálně 60% lihu vložíme co nejvíce rozdrobený propolis (přibližně pětinu až polovinu objemu lihu). Velké hrudky propolisu předem zmrazíme a zkřehlý snadno roztlučeme na menší části. Silnější líh je lepší. Necháme vyluhovat několik dnů až týdnů.
Občas protřepeme (čím častěji, tím lépe). Scedíme přes látku do malých lahviček. 

Tinktura 2

30 g propolisu pokrájíme na drobné kousky a dáme je do 500 ml čistého lihu do tmavé láhve. Dobře protřepeme a necháme 9 dní vyluhovat a každý den protřepeme. Na desátý den scedíme a máme hotovou propolisovou tinkturu. Cedíme přes sítko z umělé hmoty - tekutina nesmí přijít do styku s kovem. Nebo můžeme použít 250 ml vodky a 250 ml čistého lékárenského lihu.
Stejně, jako v případě mateří kašičky, i propolis se využívá v kosmetickém průmyslu při výrobě krémů, pleťových vod, šamponů a vlasových kůr a dalších přípravků. V lékárnách a prodejnách zdravé výživy lze zakoupit propolisové bonbony. Tak a to je k včelím produktům vše. Kromě včelího medu, pylu, mateří kašičky a propolisu včely produkují vosk, který se využívá k výrobě svíček a včelí jed. Ten bohužel zná také mnoho z nás, jeho účinky mohou být pro některé lidi smrtelně nebezpečné.

Tinktura 3

10 dkg propolisu zalijeme 0,5 l alkoholu (vodka, slivovice nebo jiná čistá pálenka) a necháme louhovat s občasným protřepáním. Po 14 dnech slijeme čirou část a znovu zalijeme. Louhovat můžeme podruhé.
 

Prášek ze surového propolisu

( Prášek můžeme použít k přípravě všech dalších produktů.)
 
Vezmeme surový propolis a rozbijeme ho na co nejmenší kousky jak je to jen možné. Poté rozbitý propolis vložíme do mrazničky na 1-2 dny, dokud nezkřehne. Po 1-2 dnech rozdrtíme v hmoždíři nebo mlýnku na koření atak podobně. Tím získáme ještě jemnější prášek. Propolisový prášek skladujeme v tmavé lahvi, v temnu, v suchu a chladu.

Tinktura 4

 
Tinktura je nejběžnější přípravek, snadno vyrobitelný a s maximálním terapeutickým účinkem. Také z této tinktury můžeme udělat slabší extrakt a z něj stovky různých přípravků a výrobků.

Postup přípravy:
30-40 g propolisového prášku a smícháme se 70 ml. 90 - 96% alkoholu. Necháme minimálně 14 dní v temnu a chladu, ale ne v ledničce a mícháme 3-6 x za den, nebo to nějak automaticky zajistíme. Důležité je aby se umožnilo molekulám alkoholu spojit se s co nejvíce složkami, aby se vyloučily z pevné hmoty.
Po dvou týdnech (čím déle tím lépe) můžeme roztok přefiltrovat; část kapaliny můžeme uložit do zelené nebo tmavě hnědé láhve do chladna, sucha a temna.
Tomuto říkáme "mateří propolisová tinktura" okolo 20-30%. Pokud chcete znát přesné procento pro užívání, zeptejte se lékárníka.
Nerozpuštěné zbytky propolisu by se neměly vyhazovat, protože stále obsahují dobré aktivní látky, zvláště pokud se extrahovalo krátce (dva tři týdny), nebo jste příliš nemíchali roztok. Tato zbylá hmota se může smíchat znovu s čerstvým alkoholem, v poměru 1:10. Tato směs se může nechat po další 2-3 měsíce. Po této době se může opakovat filtrace a uložení. Roztok z druhého vyluhování se může také nazývat propolisová tinktura, ale její kvalita je nižší. Tato tinktura obsahuje asi 3-6% propolisových substancí. Po druhém vyluhování má tinktura více těžkých substancí a je vhodná na použití pro venkovní ošetření a natírání úlů, dezinfekci včelího bodnutí a podobně.
 

Vodní výtažek - tinktura 5

 
10 gramů propolisového prášku smícháme se 100 ml čisté vody (1:10).
Roztok necháme asi 10 hodin, ale podle možnosti třepeme s lahvičkou.
Po 10 hodinách roztok můžeme filtrovat. Co zbude, můžeme použít v alkoholových extraktech, nebo může žvýkat a polykat.
Tekutina má chuť a aroma specifické jako propolis a může se používat různými způsoby: pít, jako ústní voda, kombinovaná s několika kapkami esenciálních olejů a bylinkových výtažků, kloktat v krku, nebo v externích aplikacích (oční kapky, lázeň atd.)

Máslový výtažek

Toto je dobře známý přípravek mezi ruskými apiterapeuty. Byl úspěšně použit Rusy proti turberkulóze.

100 g propolisového prášku a s míchat s 800 g másla.
Tuto směs rozehřejeme ve vodní lázni asi 40 - 45 °C maximálně, a míchat dokud nezískáme homogenní směs.
Směs ještě teplá se přemístí na mělkou misku (jako na oplatky), aby se zchladila. Poté co směs ochladne, může se nahoru přidat med, a pak pomocí nože rozporcujeme na menší "sušenky". Každá taková sušenky váží asi 5 gramů.
 
Dávkování:
Pro obyčejné léčení, pokud není ordinováno jinak, se bere 4 - 8 sušenek za den mezi jídly.

Mast

 

Ve vodní lázni zahřejeme na 50 °C lékařskou vazelínu či vepřového sádlo a poté vmícháme surový propolis. Množství propolisu může být 20-50 %. Ještě za tepla přefiltrujeme. Taktéž lze využít rostlinný (nejlépe olivový) olej - 2 díly oleje a 1 díl propolisu.
Případně lze vmíchat do vazelíny nebo sádla pětinu množství propolisové tinktury. Alkohol se ještě za tepla odpaří.
 
Receptů existuje celá řada.
 
U každého receptu využívajícího propolis bývá v literatuře varování před alergickými reakcemi. Byť nikoho takového neznáme a ani jsme o něm neslyšeli, taktéž varování připojujeme: vyzkoušejte nejprve propolisový výrobek na předloktí ať zjistíte, co to s vámi dělá.
 

NÁVOD NA POUŽITÍ PROPOLISU

Užívání a doporučené dávkování:

     Většinou se užívá propolisová tinktura ředěná vodou, například při silném zánětu nosohltanu se užívá 3 až 5 x denně 10 až 20 kapek nakapaných do šálku s 0,5 dl vody. Při všech interních indikacích, které vyvolávají horečnaté stavy 3 x denně 30 kapek. Výjimečně může vznikat vůči propolisu přecitlivělost projevující se kožními alergickými reakcemi nebo zažívacími obtížemi. Alergii na propolis můžeme zjistit tak, že potřeme propolisem malou plochu na kůži předloktí. Pokud se na kůži objeví do 24 hodin začervenání nebo jiný projev přecitlivělosti, není vhodné propolis užívat.
 

Akné - hlavní příčinou této nemoci je špatná látková výměna a nedostatek vitamínů řady B. Proto je nutno především doplnit vitamíny vhodnou stravou a zavést do životního režimu více pohybu, prohřátí organismu (sauna).Správná životospráva působí na příčinu nemoci. Vyrážku lze během 1 - 3 týdnů odstranit propolisovou mastí nebo tinkturou. Výsledky při použití propolisu jsou velmi dobré a osvědčily se v praxi.
Plísňové ekzémy - zde jsou výsledky léčení výborné, neboť propolis má silné protiplísňové účinky. Lze použít mast i tinkturu. Zcela vyhojí plísňový ekzém i mezi prsty na nohou. Mezi prsty na končetinách a jiných místech potřeme tinkturou.
Chronické kožní ekzémy - používá se propolisová mast nebo obklady s propolisovou emulzí. U akutního mokvajícího ekzému musíme nejdříve uklidnit obkladem. Čím kratší dobu ekzém trvá, tím jsou výsledky léčení lepší.
Popáleniny - např. při opaření prstů lze zabránit vytvoření puchýřů, když popáleninu natřeme okamžitě propolisovou tinkturou. Přehřátá kůže se ochladí odpařením lihu,
bolest ustoupí za několik vteřin, kdy začne působit anestetický účinek propolisu.
Propolis vytvoří ochrannou vrstvičku proti průniku   mikroorganismů do těla.
Lupenka - má asi 17 známých forem. Podle způsobu léčby je to však jediná nemoc, jejíž hlavní příčinou je avitaminóza. Velice často není lupenka prvním příznakem avitaminózy, ale už se před ní objevují dyspepsie, žaludeční neurózy.
Nejlepším způsobem léčby je tedy konzumace stravy bohaté na vitamíny. Recepty - uvedeny pod č. 1 - 5 příčiny nemocí.
Lázně na lupenku: 10 dkg kořenu libečku lékařského vařit několik minut v hrnci vody a dolít do lázně. Nebo: kilo pšeničných otrub rozmočit za studena ve vodě (např. přes noc), potom povařit v hrnci vody a scedit do vany. Nebo: půl kg borovicového, jedlového nebo smrkového jehličí + 10 dkg máty - postupovat jak je uvedeno výše. Léčbu mohou uspíšit tři série injekcí vitamínů skupiny B s biostiminy.
Injekce každý druhý týden, po každé sérii několik dnů přestávky. Současně s podáváním vitamínů a léčivými lázněmi natírat postižená místa jednou až 2 x denně propolisovou mastí. Nejste-li alergičtí na propolis, můžete jej užívat i vnitřně. Nejvýše 3 x denně 20 - 40 kapek do vlažného nápoje (půl dl bylinkového odvaru) hodinu před jídlem. Děti užívají 5 - 15 kapek 3 - 4 x denně. Léčení lupenky je dlouhodobé, trvá. Žádnou formu nelze také vyléčit pouze zevně používanými prostředky, jelikož lupenka je vnějším příznakem poruch metabolizmu, funkce ledvin i jater.
Zánět žil - potíráme propolisovou mastí nebo tinkturou. Zde působí hlavně protizánětlivý účinek propolisu, dochází k utlumení bolesti a při potírání svalů přestávají nepříjemné křeče (např. lýtek v noci).
Bércové vředy a jiné - jsou také často důsledkem nesprávné výživy. Je tedy nutno doplnit především vitamíny ve stravě. Na bércové
vředy působí propolisová tinktura (na ránu nakapat 2-3 kapky tinktury jen na noc po dobu nejdéle 5 dnů, nechat zaschnout, pak zabalit. V krajním případě opakovat jen jednou za 14 dnů), popřípadě speciální propolisová mast nebo emulze. Emulzi připravíme z propolisové tinktury přidáním 1 - 2 dílů převařené vody na 1 díl tinktury. Takto lze připravit i větší množství emulze, ale před použitím se musí s lahvičkou potřepat. Mokvající vřed je třeba uklidnit obkladem z vývaru heřmánku.
Kuří oka a bradavice - na bradavici nalepíme kousek surového propolisu nebo dáváme propolisovou mast nebo navlhčenou gázu v tinktuře. Necháme zabaleno 3 dny. Za 3 dny se po koupeli v teplé vodě kuří oko (bradavice) vyloupne.
Trhliny - na šlapkách nebo dlaních - působí blahodárně propolisová tinktura, mast nebo teplem přilepený surový propolis. Ošetřujeme 3 dny.
Rýma - překvapivých účinků dosáhneme natíráním okraje dutiny nosní propolisovou mastí. Vhodné i pro děti - k výraznému ústupu rýmy dochází již druhý den.
Virová onemocnění - byly zjištěný dobré protichřipkové účinky propolisu. Jako prevenci proti chřipce lze použít propolisovou tinkturu, pokud se objeví první příznaky nemoci jako je bolení hlavy nebo mrazení v zádech. Nejdříve bereme 35 kapek tinktury a za hodinu znovu 35 kapek (opět v půl dcl tekutiny). Potom 3 x denně 30 - 35 kapek a během 2 - 3 dnů by měla chřipka odeznít. Pokud však nestihneme zachytit úplný počátek nemoci, není účinek propolisu tak výrazný. Po dobu léčby se nesmí používat jiné tablety nebo injekce.
Angína, hnisavá angína, bolesti v krku, nachlazení apod. - do teplé vody dáme 1 káv. lžičku propolisové tinktury a často kloktáme. Propolisovou emulzi je výhodné používat jako kloktadlo při angínách nebo zánětech nosohltanu i mandlí, kde nepůsobí na sliznice tak silně, jako např. Stopangin. Při současném užívání antibiotik dosáhneme rychlejšího uzdravení.
Záněty vnějšího i vnitřního ucha - lze léčit úspěšně vložením tamponu s propolisovou mastí nebo tinkturou.
Záněty horních cest dýchacích a průdušek - lze léčit podáním 3 x denně 20 - 40 kapek propolisové tinktury do vlažného čaje 1 hodinu před jídlem. Rovněž je výhodné provádět inhalaci.
2x denně 10-15 kapek na cukr, nejméně 8-10 dnů, avšak jen po dobu teploty, jakmile teplota klesne přestat. Přestávka 14 dnů, pak znovu, avšak léčbu opakovat jen jednou.
Žaludeční a duodenální vředy a záněty sliznice žaludeční a duodenální - podáváme ½ - 1 hodinu před jídlem 20 - 35 kapek do mléka nebo do medu. Zlepšení lze pozorovat již po 3 dnech léčby. Současně je vhodné používat mateří kašičku a med.
Záněty dutiny ústní, afty, paradentóza, bolesti zubů - nutno především doplnit vitamíny. Je dobré provádět výplachy propolisovou emulzí, popř. potírat dásně. Není vhodné použít přímo na zánět dutiny ústní propolisovou tinkturu, ale na špejli namotat kousek vaty, která se nejdříve namočí do vody a teprve potom na ni kápneme 2 kapky tinktury. Tímto způsobem získáme malé množství propolisové emulze. Takto lze někdy předejít
i bolestem zubů (při zánětu), na něž je propolis v počátcích velmi účinný.
Při zubní paradentóze se připravená tinktura nanáší vatovým tampónem na postižené dásně a současné se provádí masáž dásní. Provádí se ráno a večer po čištění zubů.
Při bolesti zubů dáme na kousek vaty tinkturu a přiložíme na zub.
U hnisavých ran (všeho druhu) a proleženin (dekubitů) - se používají obložky propolisu s olivovým olejem na vyčištění ran a epitelizaci
kůže v poměru 1:5.
Tinkturu nakapat na vatu, potřít, počkat až se utvoří film a zabalit, opakovat až 3x denně.
Při starých ranách, proleženinách, se místa potřou řepíkovým odvarem a potom častěji propolisovou tinkturou.
Poranění nebo hluboké oděrky a rány, které není nutno sešívat, se ošetří propolisovou
tinkturou, která má desinfekční a hojivý účinek.
Při častém krvácení z nosu působí potírání propolisovou mastí úplné zahojení citlivé kůže i cévních kapilár.
Zhoubné nádory - ke zvýšení obranyschopnosti organismu bývá doporučována propolisová kůra.
Propolisová tinktura zabraňuje růstu benigních nádorů a léčí rakovinové defekty kůže tím, že defekty umyjeme odvarem květů měsíčku zahradního a natíráme tinkturou. Toto provádíme 1x denně před spaním.
Při vnitřní rakovině užíváme 1x denně nalačno 1 dcl odvaru měsíčku zahradního, do kterého jsme přidali 1 kávovou lžičku propolisové tinktury.
Tinkturu můžeme používat všude tam, kde ostatní léčiva rostlinného či syntetického původu nezabírají.
U žen při klimakterických obtížích a návalech se doporučuje 2 x 20 kapek denně.
Ošetření bolestivých kloubů nebo svalů - propolisová mast, případně tinktura okamžitě tlumí bolest, popř. léčí přítomný zánět. Účinek závisí na tom, jak hluboko je bolestivé místo pod povrchem těla.
Užívání propolisové tinktury se doporučuje rovněž na léčení cévních nemocí jako je snížená průchodnost cév (spolu s užíváním mateří kašičky), při trombóze dolních končetin (3 x denně 40 kapek). Stejně se léčí i chronické recidivy zánětů slinivky břišní (doba léčení 3 týdny - 1 rok).
Léčení TBC - byly prokázány dobré výsledky při léčení propolisem a současně s podáváním antibiotik TBC plicní, krční i kožní. Užívá se 1 polévková lžíce emulze 3 x denně. Léčba trvá půl roku - 1 rok, po dvou měsících se dělá 2 týdenní přestávka. U kožní TBC se přidává propolisová mast 1 x za 2 dny.
Propolis působí příznivě na infekci zažívacího traktu - katary tenkého i tlustého střeva, infekci ledvin, močových cest a močového měchýře a při zánětech prostaty. Užíváme 20 - 40 kapek tinktury 3 x denně půl - 1 hod. před jídlem, děti 5 - 15 kapek 3 - 4 x denně (v nápoji).
Vysoký krevní tlak - kombinace propolisu a mateří kašičky má příznivý účinek na snížení krevního tlaku TK. 1x denně 30 kapek propolisu večer před spaním do vyléčení.
Při ženském přechodu - se používá po dobu jednoho roku před běžně očekávaným rokem 1x 10 kapek propolisu.
Zánět mužské předstojné žlázy - jako osvědčený lék se používá 3x denně kávová lžička tinktury do 1 dcl vody.
Zánět prostaty - užívá se 3x denně 1 lžička tinktury do 1 dcl teplé vody
Zánět ledvin - používáme s dobrým výsledkem 2x denně 1 kávovou lžičku propolisu do 1 dcl teplé vody. Léčba se co druhý týden přeruší, opakuje se až do vyléčení.
Zánět žlučníku - Do bylinného čaje po dobu 21 dnů deset až patnáct kapek 2x denně ráno a večer. Jen v krajním případě léčbu opakovat jedenkrát po 15-ti denní přestávce.
Zánět slinivky břišní- do převařeného mléka ráno a večer 10-15 kapek po dobu 10 dnů, jinak přestávka 14 dnů, možno opakovat jen jednou.
Onemocnění - zánět jater - do bylinného čaje 10-15 kapek 2x denně, možno opakovat jen jednou za 14 dnů.
Onemocnění - zánět konečníku- sedací lázeň 3x denně, účinnější jsou obklady 3x denně do převařené vody 1/8 l nakapat 10 kapek.
Zánět močového měchýře a močových cest - do bylinného čaje dáme 10 - 15 kapek maximálně 2x denně ráno a večer jen 8 - 9 dnů. V krajním případě opakovat za 14 dnů nanejvýš jednou.
Vypadávání vlasů- záněty vlasových kořínků: Do 100 g březové vody 20 kapek, používat po koupeli, mírně vtírat. Nemýt vlasy častěji než jednou týdně - včetně utírání (max. co 4 dny).
Bolesti žaludku- při bolesti vypijeme 1 dcl teplé vody, do které jsme přidali 1 káv. lžičku tinktury. Bolest přejde v krátkém intervalu. Tato voda slouží i proti parazitům, kdy se pije 2x denně nalačno.
Urychlení střízlivšní - u opilého člověka, když vypije 1 dcl studené vody, do které jsme přidali 1 káv. lžičku tinktury.
 

Upozornění:

 
Propolis je možno využít při všech zánětlivých procesech v organismu. Pokud nenastane zlepšení po 3 týdnech, neužíváme jej dále!
 
Pozor na alergii po použití propolisu - před používáním je nutno provést 2 dny za sebou kožní test.
 
Propolis nesmí užívat alergik, pacient s těžkým srdečním onemocněním.
 
Pokud někdo užívá propolisovou tinkturu vnitřně, nesmí v žádném případě mít nemocná játra nebo slinivku břišní!
 
Vhodné spíše jen pro zevní použití, ve složitějších případech doporučujeme vždy konsultovat s lékařem.
 

 

—————

Zpět