Předmět: naléhavé! petice proti plánovanému zákazu soběstačného domácího osivaření! 15 dní do konce!

17.10.2013 23:59

Předmět: naléhavé! petice proti plánovanému zákazu soběstačného domácího osivaření! 15 dní do konce!

 

 

Ahoj, do konce října nezbývá moc času, je potřeba sehnat ještě necelých 3000 podpisů, proto prosím šiřte, jak jen můžete!

Jde o svobodu pěstovat si vlastní jídlo z vlastních semínek, jinak budeme v područí velkých osivářských společností a budeme za každý semínko platit jak mourovatý.

petice tu - dole (pravý horní roh dát: "Select language" - vybrat jazyk a pak kliknout na Czech, zbytek Vás už navede).

šiřte prosím už dnes!!

díky!

elsa

https://www.openpetition.de/petition/online/rozmanitost-osiv-v-ohrozen-proti-narzen-eu-o-osivech-ve-prospech-osivrskeho-prumyslu#googtrans(de%7Ccs)


Milí přátelé,

už brzy může být v celé EU trestné, když zasadíte semínka nebo sadbu, které jste sami sebrali z rostlin v předchozím roce, nebo které vám dal soused. Nesmysl? - Kéž by ... Evropská Komise nyní pracuje na návrhu zákona zakazujícího šíření osiva mezi drobnými zemědělci i běžnou populací. Každé semínko vsazené do země bude muset být podle návrhu registrováno. Zemědělci i spotřebitelé se tak stanou závislými na velkých osivářských firmách. Podle zveřejněného pracovního návrhu nařízení musejí všechny odrůdy splňovat požadavky pro průmyslově šlechtěné uniformní odrůdy. Staré krajové odrůdy a odr ůdy pro ekologické zemědělství nebudou splňovat požadavky pro registraci. Přitom právě rozmanitost odrůd plodin je dědictvím a velkým bohatstvím, jelikož lépe odpovídají místním podmínkám daného místa. Odhaduje se, že v zemích EU zmizelo za poslední století 90% odrůd kulturních plodin. Uniformní odrůdy budou v nepříznivých místních podmínkách vyžadovat zvýšené dávky hnojiv, pesticidů, ... Ve skutečnosti však jde o omezení potravinové suverenity jednotlivých států, regionů a skupin. Čili o kontrolu nad potravinami jakožto stěžejního bodu kontroly obyvatelstva ve prospěch velkých nadnárodních osivářských firem. Více než polovinu světového trhu s osivy dne s ov ládají pouhé 3 koncerny! Blíže jednak na https://biospotrebitel.cz/clanek/konec-zahradkaru-v-cechach-aneb-nove-narizeni-eu-o-osivech a také v přiloženém souboru bioZpravodaj 9/2013.

 

Posílám tuto informaci proto, že kdybyste chtěli vyjádřit nesouhlas s tímto připravovaným nařízením, můžete tak učinit zadáním svých nacionále na internetovou petici za udržení rozmanitosti osiv, která běží v řadě států EU. Z ČR je třeba do KONCE ŘÍJNA sebrat 5 tis. podpisů. V tuto chvíli je jich necelé 2000, jelikož lidé o tomto připravovaném nařízení nevědí. Věřím, že s Vaší pomocí se podaří potřebného počtu dosáhnout. Tato petice na na stránce https://www.openpetition.de/petition/online/rozmanitost-osiv-v-ohrozen-proti-narzen-eu-o-osivech-ve-prospech-osivrskeho-prumyslu#googtrans(de%7Ccs). Do 4 okének je třeba zadat celé jméno, PSČ a město, ulici a číslo domu a nakonec e-mail. V okénku pod jménem pak vyberete stát (Česká republika je skoro na konci seznamu!). No a pak vpravo ťuknete na žluté okénko Podepsání. Pokud byste nechtěli, aby Vaše jméno bylo uvedeno na webu petice, zaškrtnete Registrace Anonymní vedle státu. Pokud by se Vám kolonky zobrazovaly německy, ťukněte na okénko a objeví se vysvětlující text, který se po chvilce střídá český a německý.

 

Podobné nařízení už pár let platí v USA. Semena tam dnes používaná v zemědělství jsou už jen genticky modifikovaná - přírodní osivo se nesežene. Kdo by pěstoval z přírodního osiva, které si sám uchoval z předchozí úrody, je považován za zločince (https://www.magnificat.sk/2013/05/geneticke-sialenstvo-alebo-kto-upravuje-a-privatizuje-prirodu/). Navíc genetická modifikace osiva zahrnuje i fakt, že ze semen těchto GM rostlin v 2. generaci už nic nevzejde. Proto si zemědělci musejí kupovat toto osivo každý rok nové právě od osivářský ch koncernů. Cena osiva je samozřejmě výrazně vyš&sc aron;í ...

 

Jedním z těchto nechvalně proslulých koncernů je firma MONSANTO produkující geneticky modifikované plodiny a světoznámý prý "neškodný" herbicid ROUNDUP, který zničí všechno kromě jejích GM plodin, jež jsou vůči němu imunní. Firma byla usvědčena z úplatkářství na vládní úrovni v různých částech světa (např. https://www.priroda.cz/clanky.php?detail=494). Přikládám i krátký článek o první (!) dlouhodobé studii za 15 let, kdy byly na trh uvedeny geneticky modifikované organismy. Potkani byli po dobu dvou let krmeni geneticky modifikovanou kukuřicí a část z nich navíc ještě o&scaro n;etřenou Roundupem. Výsledky studie jsou šokující - polovina těchto potkanů zemřela předčasně, měli obrovské nádory mléčných žláz a těžké poškození jater a ledvin. Odkaz na jiné výzkumy uvádí, že Roundup ve 3. generaci laboratorních zvířat způsobil neplodnost. Tato studie probíhala v utajení - když včelařští výzkumníci poukazovali na neblahý vliv Roundapu na včely, firma Monsanto tyto výzkumné včelařské ústavy skoupila, aby vědci bádali jiným směrem ... Tato první dlouhodobá studie o vlivu GM plodin a Roundupu byla dělána stejnou metodikou jako ty předchozí prováděné firmou Monsanto, které v& ;sca ron;ak žádný negativní vliv neukázaly. Sledov&aacu te;ní totiž probíhalo vždy jen po dobu 3 měsíců! Zadáte-li si do internetového vyhledavače Monsanto, vyjede vám spousta zajímavých odkazů.

 

Srdečně zdraví Martin

 

=

—————

Zpět