Pohřebiště mamutů v Srbsku

20.11.2012 21:25

 

Pohřebiště mamutů v Srbsku

Tento pro celou Evropu významný objev je (podle oficiálního tvrzení) svědkem událostí z posledních pěti miliónů let.

Unikátní nález: velké mamutí pohřebiště.

05/20012 

Kromě novinových článků týkajících se válečných zločinů, územních sporů a nejnovější prezidentské faux pas, proslavila Srbsko nedávná událost, když skupina archeologů objevila místo s kostrami několika mohutných mamutů.

Ostatky mamutů objevili srbští archeologové u města Požarevac v hloubce 20 metrů pod dnešním terénem. Povrchový uhelný důl ve východní části země působí dojmem mamutího pohřebiště, psala agentura AFP. Vykopávky jsou fakticky teprve na začátku, ale archeologové už odkryli ostatky sedmi mamutů srstnatých. Jeden z nich měl téměř dva metry dlouhé kly, upozornil Miomir Korać, vedoucí výzkumu v dole v Kostolaci, ležícím asi 70 kilometrů jihovýchodně od Bělehradu. Tento pro celou Evropu významný objev je (podle oficiálního tvrzení) svědkem událostí z posledních pěti miliónů let.

Na jiných místech byly v Evropě nalezeny pouze části koster mnoha druhů mamutů. Jen dvacet jich bylo poměrně zachovalých, osmnáct v okolí Florencie a jeden v okolí Paříže. Všechny byly vykopány před asi sto lety.

Na rozdíl od pozůstatků mamutů vystavených v jiných muzeích, je náš objev reálný a dobře zdokumentovaný. Není to žádná simulační prezentace, tvrdí ředitel archeologického parku Viminacium prof. Dr. Miomir Korać.

Při návštěvě vznikajícího archeoparku můžete sledovat a vnímat historii.  Asi 300 metrů od Viminacium, u vesnice Kostolac, jsme před lety objevili mamuticu Viki – dámu v letech, pět metrů dlouhou s hmotností 10 tun. Stará a nemocná uvázla v bahně, padla na kolena a zemřela v této poloze. My jsme ji objevili o pět milionů let později. To svědčí o tom, že toto pravděpodobně klidné údolí bylo vhodné pro život. Kolem nálezu je postaven kruh o průměru 15 metrů s dřevěnou střechou. Vstup do muzea je za symbolický poplatek, který bude použit na výstavbu budoucího muzea.

Když přijdete na místo dnešního nálezu a podíváte se směrem k horní části výkopu – spatříte asi třicet metrů nad sebou římské hrobky. Tento objev je ojedinělý, podobný nikde jinde na světě nenajdete.

Objev mamutích koster se stal celosvětovou senzací a místo se stává cílem setkávání mnoha výzkumných pracovníků, vědců a zvídavých lidí z ČR a zahraničí. Spolupracuje s námi tým lidí zabývající se historií geologie, půdní geochemie, kontaktují nás odborníci z mnoha renomovaných ústavů.  Provedeme analýzu DNK, abychom zjstili co mamutica Viki jedla a čím trpěla.

V září 2012 bude kostra Viky přesunuta ke konzervaci a dalšímu výzkumu. Do tohoto termínu máte možnost vidět mamutici na původním místě.


Prof. Dr. Miomir Korać hovoří o aktuálním stavu objevu.

Můžete nám říct, jaké má rozměry a jak je starý nově objevený mamut?

Věk mamuta stále nedokážeme odhadnout, ale lze říci, že má 1,90 m dlouhé kly, zčásti ukryté hluboko v zemi. Nyní jsme dvě vrstvy nad a očekávám, že o rozměrech budeme moci říci více v příštích pár dnech. Pokud jde o věk, jde o druh mamuta, který žil 70 000 lety!

Pozn. redakce: Sanja Alaburic, odborník z muzea „Srbska of Natural History“, tvrdí, že kosti patří mamutovi, který vymřel před asi 10 000 lety.

Máte podporu ze strany široké veřejnosti?

Odborníci se rádi připojí, na konci, když je po všem. Zpráva o tomto objevu je celosvětový průlom. Associated Press natočila dokument, který odvysílalo více, než 200 televizních stanic po celém světě, objev byl zveřejněn v nejprestižnějších časopisech. Tento objev mamuta je pozitivní a krásná strana Srbska.

Jaká je podpora ze strany vládních institucí? Očekáváte, že přijdou za vámi do kanceláře?
 
Myslím si, že je to přesně o tom čekání, ale tito mamuti nemohou čekat příliš dlouho. Pokud jde o významný objev, jeho celosvětovou prezentaci, pak by vláda dlouho čekat neměla. Měla by projekt podpořit, ale to se zatím neděje.

Připravil: Jiří Matějka


Článek otištěn v čísle: | Počet komentářů: 0 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek

 

—————

Zpět