Petice - právo na vodu!!! Šiřte dál

28.05.2013 22:21

Milí přátelé,

v tomto týdnu ještě jeden mail. A to mail důležitý, významný. PROČ??

V poslední době se v tichosti rozjíždí snahy byrokratů EU jakož i koncernů uvolnit "nakládání" s vodou. Někteří se s těmito snahami ani netají. Existuje videozáznam rozhovoru, kde předseda správní rady NESTLÉ, Peter Brabeck-Lemathe otevřeně hovoří o tom, že zájem zisku podniku je něčím vyšším jak jakési právo lidstva na vodu a že tedy by voda měla být privatizována. K tomu si můžete přečíst první vložený článek s názvem  "Šéf Nestlé - Voda není lidským právem, měla by se privatizovat". Odkaz na zmiňovaný rozhovor je v článku a i ZDE.

Aby se nic takového nestalo vznikla v Evropě organizace, Právo na vodu (Right 2 Water) v rámci Evropské občanské iniciativy, která zorganizovala petiční akci proti tomuto zrůdnému plánu.Evropská občanská iniciativa organizuje petici za to, aby voda a služby nesměly být zprivatizovány a byly dostupné všem jako základní lidské právo.K tomu další informace naleznete také v další přiloženém článku s názvem "Občané EU brání právo na vodu". V článku je také již vložen  i odkaz na možnost podepsat petici. Odkaz bude uveden i dále.

Tudíž lze dovodit, že bychom platili nejen za technickou úpravu vody a její dopravu do domácnosti, ale i za vodu jako takovou!!!


K tomu, aby se EU zabývala tímto požadavkem, je třeba dle zákona shromáždit milión podpisů ze 7 zemí EU. 

 

Pro jednotlivé země EU existuje požadavek na minimální počet podpisů: pro ČR 16 500, pro Slovensko 9 750. Podpisovat je údajně možno do října 2013.

Česko má k 21. 5. 2013 4778 podpisů, tedy ani ne třetinu potřebného počtu.
Avšak např. Slovensko už má 24 938 podpisů !!!! čili více než dvojnásobek potřebného počtu!
Informace o počtech podpisů je ZDE.

Češi, přidejte se, bez vašich podpisů by se váš názor nemohl v EU projednávat!

KDE? JAK?


Tato možnost je také např. z české mutace webu iniciativy "Right2Water" . Kde na pravé straně je banner s textem : PODEPIŠTE!
Po kliknutí se dostanete na stránku (v češtině), kde již můžete zahájit akt podpisu.

Jakmile si vše potřebné přečtete nebo rovnou sjeďte na spodek stránky a klikněte na tlačítko vlevo dole "Ano, chci". Na další stránce, stále v češtině, klikněte na obdélník s textem "Zvolte zemi". Otevře se nabídka se seznamem zemí a vyberte Česká republika.
Stránka se rozšíří o další části, kde zvolte doklad, který uvedete pro svou identifikaci (cestovní pas nebo občanka) a níže pak vyplňte jeho číslo a své jméno a příjmení, jakož i státní příslušnost. Tu opět zvolíte z nabídky.
Pak již jen zaškrtněte obě malá, čtverečková políčka vlevo a dále pak ještě vyplňte kontrolní kód v modrém poli do políčka pod ním a můžete pak v klidu kliknout na tlačítko dole s textem "Odeslat".
Pokud by se vám zdál kód málo čitelný, je možné zvolit jiný kliknutím na "zkroucenou" šipku vpravo od kódu.Jak prosté, že.

A dále, chcete-li se dozvědět ještě další informace o pozadí petice, o iniciativě, která ji organizuje, kdo za ní stojí apod. můžete jít na stránku Otázek a odpovědí výše uvedeného webu.

Děkuji všem, kteří petici podepíší.

Pěkný víkend

Láďa

P.S. Pro zpracování mailu byly částečně použity informace z https://orgo-net.blogspot.cz/
        Kopie mailu také v příloze   

 

Šéf Nestlé -

Voda není lidským právem, měla by se privatizovat

 

Patří voda k svobodným a základním lidským právům, anebo by veškerá voda na této planetě měla patřit velkým korporacím a mělo by se s ní nakládat jako s produktem? Měli by chudí lidé, kteří si nemohou dovolit platit těmto korporacím, trpět žízní, protože nemají peníze? Podle bývalého ředitele a současného šéfa správní rady největšího výrobce potravin na světě by korporacím měla patřit každičká kapka vody na zemi – a pokud se chcete napít, měli byste platit.

 

Tato společnost, známá tím, že najímá hordy „internetových vojáků“, aby bránili firmu a její online aktivity v komentářích a diskusních fórech (možná se některý objeví pod tímto článkem), tvrdě hájí dokonce i geneticky modifikované plodiny společnosti Monsanto a jejich „prokázanou bezpečnost“.

 

Bývalý ředitel Nestlé vlastně tvrdí, že myšlenka privatizace vody je velmi podobná filozofii Monsanta. Ve video-rozhovoru předseda správní rady Nestlé Peter Brabeck-Letmathe (titulky) říká, že konzumace geneticky modifikovaných potravin nevede k žádným zdravotním potížím.

Z toho, jak tento sociopat o tématu hovoří, je zřejmé, že mnohem víc než lidé ho zajímá jeho vlastní bohatství a růst firmy. Tento muž financuje útoky na odpůrce geneticky modifikovaných plodin. Jeho společnost čerpá v chudých venkovských oblastech podzemní vodu, vyrábí z ní svou vodu balenou a zbaví danou oblast veškerých zásob vody bez jakékoli kompenzace. Nutí tak venkovské regiony v USA, aby za vodu platily.

Jak uvedl server Corporate Watch, fima Nestlé a její bývalý ředitel Peter Brabeck-Letmathe už mnoho let ignorují zdraví populace a zneužívají přírodu v zájmu ročního zisku neuvěřitelných 35 miliard dolarů jen z prodeje balené vody.

„Produkce minerální vody společnosti Nestlé je zneužíváním ohrožených vodních zdrojů. V brazilském regionu Serra da Mantiqueira, ve kterém se nachází přírodní rezervace se systémem zdrojů produkujících vodu s vysokým obsahem minerálů a léčivými účinky, vedlo přílišné čerpání k dlouhodobým škodám.“

Firma Nestlé kromě toho čelila obvinění, že ve svém podnikání masivně využívá otrockou práci. Píše o tom opět server Corporate Watch:

„V roce 2001 společnost Nestlé čelila kritice, že nakupovala kávu v Pobřeží slonoviny a Ghaně, při jejíž produkce mohli být využíváni dětští otroci. Podle investigativní reportáže BBC stovky tisíc dětí v Mali, Burkině Faso a Togu byly odkoupeny od jejich strádajících rodičů a převezeny do Pobřeží slonoviny, kde byly využívány jako otroci na kávových plantážích.“

Je tedy voda lidským právem, anebo by měla patřit velkým korporacím? Jestliže na světě není dost vody pro všechny, pak by možná měl těmto korporacím patřit i vzduch. A pokud se týče plodin, Monsanto pracuje tvrdě na tom, aby si vybudovalo monopol na základní potraviny. Nikoho by nemělo překvapit, že šéf správní rady Nestlé bojuje za geneticky modifikované plodiny Monsanta, neboť jeho ideologie přímo souzní s filozofií Monsanta.

 

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj: naturalsociety.com

https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2122-sef-nestle-voda-neni-lidskym-pravem-mela-by-se-prvatizovat

 

 

Občané EU brání právo na vodu

 

Iniciativa proti privatizaci vody v Evropě (Right 2 Water) zaznamenala neočekávaný úspěch. Úřady v Bruselu se postupně dostávají pod tlak evropských občanů.

 

Iniciativa proti privatizaci hospodaření s vodou získala další spojence a překonala další překážku v podobě povinné kvóty 7 zemí. Zpočátku petici podepsalo víc jak milion lidí z Evropy, ale jenom v pěti státech dosáhla potřebného počtu podpisů. Nyní byla zdolána další překážka. Iniciativu podpořili občané osmi zemí EU a má celkem 1,3 miliónu podpisů. Evropská komise se jí bude muset zabývat ze zákona o všeobecném evropském referendu. Petici můžete podepsat zde, viz stránky iniciativy Right 2 Water .

Petici podepsala většina evropských starostů, nikoliv ovšem českých (!!!). Viz naše články o korupci v hospodaření s vodou a o hloupé privatizaci českého vodárenství. Nyní se k iniciativě připojily místní samosprávy a také zemská vláda německého Severního Porýní-Vestfálska. A to je dobrá zpráva, poněvadž právě orgány místní samosprávy vždy zabezpečovaly zásobování obyvatel vodou. Ukazuje se, že tak činily mnohem efektivněji než privátní firmy, které z vody udělali luxusní zboží, často nedostupné chudším vrstvám obyvatel.

Panuje reálné nebezpečí, že klíčové zdroje vody v Evropě a ve světě se ocitnou monopolně v rukou koncernů. Zejména v zemích, kde vládnou špatné a slabé vlády, a v zemích, které jsou zadlužené a pod tlakem financí jsou nuceny rozprodávat veřejný majetek a statky, které by měly patřit všem. Jde zejména o Řecko, Portugalsko a Itálii. Děje se tak i ve světě, viz článek Cochabamba a válka o vodu. (článek je trošku delší, ale stojí to za to, aby člověk poznal kam až jsou schopné koncerny a jakož i zkorumpovaní politici dojít v zájmu o zisk. Dodávám, že v Cochabamba to po tvrdém, nelítostném boji, kde šlo doslova o život vyhráli lidé a právo na vodu. LM)

Česko zadlužené nebylo, ale místní a vládní reprezentace byla hloupá a zkorumpovaná. Výsledek byl stejný. Privatizace vody do rukou mezinárodních společností způsobila, že se rozpadá vodovodní síť a cena vody přitom stoupla asi 80krát. A tento trend se navíc urychluje. Udělejte aspoň něco málo a podepište tuto důležitou petici!

 

Zdroj: https://news.e-republika.cz/article1780-Ob-ane-EU-brani-pravo-na-vodu

 

Související články

·      Proč roste cena vody aneb Co zástupci koncernů a jejich pomocníci občanům neříkají

·      Ukázali Francouzi, že privatizace vody je u konce s dechem?

·      Zaplaťte za to, že prší

·      Vodárenství: Veřejné investice, soukromé zisky

·      Vodárenství: Dopis ministrům

 

 

 

—————

Zpět