obývací a rodinné pokoje

24.04.2015 13:53

Naše bydlení – obývací a rodinné pokoje

 

Přes předsíně a kuchyně se dnes podíváme do pokoje, kde se setkáváme s našimi přáteli, návštěvami a kde si krátíme čas s rodinou při sledování televize, posloucháním hudby, čtením knih a hraním her. Možná si někteří z nás ještě vzpomenou na naše babičky, které měly v obýváku ještě jeden záložní jídelní stůl pro případ mimořádných událostí jako byl slavnostní nedělní oběd, posezení s přáteli nebo pravidelné týdenní sousedské dýchánky u partičky karet.

 

Obývací pokoje prostě od nepaměti plnily svoji multifunkční i reprezentativní roli. A díky modernímu trendu rozkládacího nábytku se z obývacích pokojů staly ložnice, pracovny a díky otevřené dispozici také kuchyně a jídelny. Je to asi jedna z mála místností v bytě kde plánujeme nejen odpočívat, ale také se bavit a pracovat. Proto i z pohledu Feng Shui na tento prostor koukáme z mnoha úhlů pohledu:

 

Sedací část – zde si hlídáme hlavně správné umístění pohovky, kterou v interiéru vnímáme jako možnou postel. To znamená, že když na ni sedíme, tak bychom měli vidět na vstupní dveře do obývacího pokoje. Když se pak pohovka roztáhne, budeme mít při spaní dobrý pocit. Pokud je to možné, tak návštěvám na pohovce steleme tak, aby nespali v tzv. „pozici rakve“. To je pozice, kdy nám nohy při ležení míří do středu dveří. Na krátkodobé ležení je to poloha zanedbatelná, ale v ložnicích se z toho stává velký problém.

Také nesmíme zapomínat na ukotvení pohovky. To znamená, že by pohovka měla mít optimálně krytá záda. Většinou říkám, hlídejme si pozici Želvy, abychom měli pocit bezpečí z jejího krunýře. Neznamená to, že musíme mít zákonitě pohovku vždy přiraženou až ke zdi. Pokud to není v interiéru možné, tak si ji ukotvíme třeba komodou, úzkou policovou skříní nebo rostlinami. Výška nábytku za pohovkou přitom nemusí být nijak převyšující.

 

Pracovní část – podle mých zkušeností pracovna v obývacím pokoji funguje jen tehdy, když v bytě bydlíte sami :-) .Jak se nám totiž do prostoru nahrne rodina, pustí se televize a éterem letí jedna informace za druhou, soustředění na práci je takřka nulové.

Pokud nemáme vlastní domácí kancelář, může nás to lákat zvolit do obývacího pokoje tzv. pracovnu do skříně. Na údržbu je to nejjednodušší varianta, protože když nepracujeme, tak vše zavřete a je uklizeno. Nicméně z pohledu Feng Shui se nejedná o zrovna ideální řešení. Ono je totiž hrozně důležité, jak máme postavený stůl. Ten by měl být optimálně umístěn podle 5 zvířat. Pokud tedy při práci koukáme do skříně nebo i do zdi, pak zcela jistě nemáme zajištěnou polohu Fénixe, který reprezentuje výhled po místnosti, a mnohdy nemáme zajištěnou ani pozice Želvy, což jsou krytá záda. Proto nám takto nevýhodné umístění stolu umožní jen omezený pracovní výkon a to se ještě většinou přistihneme, že stejně práci neustále přerušujeme a od stolu vstáváme. Takže pokud se svoji práci potřebujeme věnovat profesionálně, budeme si muset pro svůj pracovní kout hledat lepší umístění stolu.

 

Společenská a hrací část – jestli se chceme v obývacím pokoji také dobře bavit, tak si u rozmístění nábytku musíme položíme jednu zásadní otázku: "Když jdu s kámoškou na kávů, jak si  u toho sedneme? Bude to vedle sebe, do L nebo proti sobě?". Nikoho by tedy nemělo překvapit, že nejlepší komunikační zóna je umístění čehokoliv proti sobě. Jen tak si můžeme být jistí, že si nejen dobře popovídáme s kámoškou, ale i pohodlně zahrajeme třeba Člověče, nezlob se!

Pozor na to, abychom nepodlehli módním trendům dělat si v obývacích pokojích tzv. multikina. Je to umístění nábytku, kdy sice všichni sedíme vedle sebe, ale místo na sebe koukáme před sebe a tak si naši potřebu komunikace nahrazujeme konzumním sledováním TV.

Jestli tedy doma někdy začnete mít pocit, že se komunikace lehce vytrácí, koukněte se jedním očkem po obývacím pokoji, zda v tom nemá prsty nábytek a přidejte si k sedačce třeba taburet J.

 

Hodně zdaru ve Vaší práci na cestě ke krásnému a komunikativnímu interiéru Vám přeje Vaše Renata Mládková

—————

Zpět