NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA V EXTRÉMNÍM OHROŽENÍ

01.09.2014 18:47

Vážení,
dovoluji si Vás oslovit v souvislosti se situací kolem Národního parku Šumava, který se brzy ocitne na křižovatce bytí či nebytí. I když se Vám to může absurdní , je to bohužel přesně tak. Dlouhodobé tlaky a pokusy, především regionálních politiků a jejich přívrženců, na oslabení statusu parku a jeho proměnu na lunapark vyvrcholí právě toto září. Prosím čtěte dále a prosím hlavně jednejte v rámci svých možností – podpisem petice (pokud jste již nepodepsali), šířením tohoto textu na Vaše vhodné kontakty atd.
Děkuji za Šumavu!
Libor Štěrba

NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA V EXTRÉMNÍM OHROŽENÍ

 

MÁTE RÁDI PŘÍRODU?

Pokud ano, udělejte pro ni něco. Jestli je vám příroda lhostejná, nezapomínejte na to, že bez ní byste přežili jen těžko. Všichni víme, že voda je životodárná tekutina, zeleň tvoří kyslík, bez kterého bychom nemohli dýchat, pobyt na čerstvém vzduchu léčí atd. Ne nadarmo se říká, že příroda je naší matkou, kterou máme milovat a ctít.

 

O CO JDE

Národní park Šumava, který je nazýván též Zeleným srdcem Evropy, je zcela reálně v ohrožení kvůli těm, kteří přírodu zjevně rádi nemají a pokrytecky sledují jen svoje vlastní zájmy. Hodnoty jsou pro ně jen takové, které lze vyjádřit penězi. A to jde u přírody jen těžko.  

V září bude Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR jednat o senátním, takzvaném „likvidačním zákonu pro NP Šumava“. Podle tohoto zákona by byla možná zástavba až na dvou třetinách národního parku, a to například lyžařskými středisky, hotely a golfovými hřišti – jako by lyžařských středisek, hotelů a golfových hřišť nebylo všude kolem již dost. Návrh zákona dále vyvádí velké pozemky kolem většiny obcí v národním parku z majetku státu a převádí je na obce, které je mohou následně obratem rozprodat. Návrh rozšiřuje stavební zóny tak, že na tom vydělají osoby blízké autorům zákona. I v nejcennější I. zóně jsou pak umožněny zásahy ve prospěch turistiky a rekreace. CHYSTÁ SE ZDE TEDY NAPROSTÁ ZKÁZA NÁRODNÍHO PARKU ŠUMAVA!  Špindlerův Mlýn v Krkonoších můžeme ve srovnání s tímto plánem považovat ještě za úplnou divočinu.

Za tímto skandálním návrhem zákona stojí především senátoři Tomáš Jirsa a Pavel Eybert z ODS. Loni Sněmovna projednávala podobný likvidační návrh bývalého ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS), spolustraníka těchto dvou senátorů. Naštěstí pro přírodu loni padla vláda, a tím i tento jeho návrh. S tímto neúspěchem se však nehodlalo smířit jihočeské chapadlo ODS a z pozic v senátu, které této straně po podzimních sněmovních volbách ještě zbyly, vyšla letos na jaře s ještě zvrácenějším návrhem zákona o NP Šumava. A právě o něm bude Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR jednat již v září (2014).

 

CO MŮŽEME DĚLAT?

A) PODEPSAT PETICI ZA DOBRÝ ZÁKON O NÁRODNÍM PARKU ŠUMAVA

Petice je protiváhou k podobným návrhům a naopak posiluje ochranu přírody a prosazuje omezení zástavby.

Text petice naleznete zde:

https://www.hnutiduha.cz/petice/?Zdroj=www_hp

 Podepsat můžete:

1. elektronicky

2. na jednom z uvedených petičních míst na mapě

3. vytisknout archy, podepsat a poslat

Podepisujte co nejdříve – nejlépe ještě do 31.8., ještě předtím, než se bude návrh zákona projednávat ve sněmovně. 

 

B) ŠÍŘIT TUTO ZPRÁVU VŠEMI MOŽNÝMI SMĚRY

Prosím šiřte rychle na všechny Vaše dostupné vhodné kontakty – média o tomto nebezpečí pro Šumavu zatím informují velice málo.

 

C) DÁLE SLEDOVAT, JAK KTERÁ STRANA VE SNĚMOVNĚ O NÁVRHU ZÁKONA V ZÁŘÍ HLASOVALA, A TO ZOHLEDNIT V NÁSLEDUJÍCÍCH VOLBÁCH

To je to jediné, čeho by se strany mohly bát.

 

 Spojme síly i na Facebooku, ideálně tady: https://www.facebook.com/sumavazije

 

ŠIRŠÍ KONTEXT

Časopis Respekt napsal, že „návrh zákona potvrzuje, že lobby starostů, těžařů a developerů si umí získávat spojence napříč stranami“, přičemž „s normou nesouhlasí ekologové, vědci, ale ani ministerstvo životního prostředí a nové vedení Národního parku Šumava.“

https://respekt.ihned.cz/externi-hlasy/c1-62447380-zemanuv-diktatorsky-sen-o-narodnim-parku

 

Jasně se proti návrhu vyjádřila i Komise pro životní prostředí Akademi věd ČR:

https://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/komise-akademie-ved-ostre-kritizuje-senatni-zakon-o-sumave/1114722

 

Hnutí DUHA na základě konkrétních paragrafů přehledně shrnuje důvody, proč je zákon pro šumavskou krajinu a přírodu zcela likvidační:

https://www.hnutiduha.cz/aktualne/zakon-o-sumave-prosel-v-senatu-prvnim-ctenim

Případně obšírněji zde:

https://hnutiduha.cz/sites/default/files/publikace/2014/08/nps_senatni_navrh_zakona.pdf

 

To, že média informují o NP Šumava zkresleně, věcně srhnul člen Stínové vědecké rady Národního parku Šumava Karel Matějka:

https://obcanskymonitoring.cz/?p=2776

 

Dokument, který se rovněž zaměřuje na manipulaci veřejným míněním právě na příkladu NP Šumava, odvysílala také Česká televize:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/214562248420009-planeta-bison

 

Zajímavý je též rozhovor s ekologem Danielem Donatem, který důvodně vysvětluje, proč kůrovec pro šumavské lesy nepředstavuje hrozbu, ba dokonce naopak:

https://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2014/08/sumava-nepotrebuje-pomahat-respekt-11-8.html

https://respekt.ihned.cz/c1-62620990-sumava-nepotrebuje-pomahat

 

Komentátorka Lída Rakušanová zase trefně popisuje, že za záchranu NP Šumava nebojují pouze „ekoteroristi“, ale třeba i renomovaní odborníci z Mezinárodního svazu ochrany přírody:

https://www.rozhlas.cz/plus/nazory/_zprava/lida-rakusanova-prijde-sumava-o-statut-narodniho-parku-senatu-by-to-nevadilo--1364409

 

Samotné znění zákona najdete zde:

https://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/71640/60223

—————

Zpět