Nabíjíte si mobil přes noc v ložnici? Budete tlustí, varují vědci

09.10.2014 18:50

Nabíjíte si mobil přes noc v ložnici? Budete tlustí, varují vědci

Spánek s mobilem
Zdroj: Thinkstockphotos


Vědci přišli s překvapivým tvrzením. Nabíjení chytrých telefonů a tabletů v ložnici prý negativně ovlivňuje metabolismus a může za naši tloušťku.

Modré světlo, které při nabíjení z přístrojů vychází, prý negativně ovlivňuje náš spánek. Což podle týmu výzkumníků z univerzity ve španělské Granadě může vést k tomu, že začneme tloustnout.

 

Podle nich potřebujeme ke spánku úplnou tmu, jinak je narušena produkce hormonu, který je zodpovědný za přeměňování jídla a pití v energii. Nedostatek melatoninu pak vede k tomu, že netrávíme dost efektivně a v důsledku toho tloustneme.

 

Krátkovlnné modré světlo, které některé tablety a chytré telefony při nabíjení vysílají, je prý mimořádně rušivé pro lidský metabolismus. Vědci aplikovali injekce melatoninu krysám a zjistili, že to pomohlo v boji s cukrovkou a obezitou.

 

 

 

 

"Hodně lidí se teď o kvalitu spánku zajímá, protože jsme společnost fungující 24 hodin denně a vystavujeme se mnoha zdrojům umělého světla," uvedl doktor Simon Kyle podle listu Daily Mail. "Pro naše těla je dobré, když spíme potmě a bdíme za světla. Modré světlo je pro nás velice rušivé, protože nenechá mysl úplně odpočinout." Vědec doporučuje tablety, notebooky a smartphony na noc vypínat.

 

Jiná, americká studie zjistila, že modré světlo navíc zvyšuje pocit hladu. V laboratoři vystavili participanty modrému světlu a zvýšili tak jejich pocit hladu na několik hodin. "Tříhodinové vystavení modrému světlu znatelně ovlivnilo pocit hladu a metabolismus glukózy," uvedl spoluautor studie Ivy Cheng.

 

ČTĚTE TAKÉ:


Nový problém iPhonu 6: Trhá lidem vlasy!

Studie: WiFi ničí mozek a poškozuje plodnost

 

 

—————

Zpět