kuchyně a jídelny

22.03.2015 14:07

Naše bydlení – kuchyně a jídelny

 

Asi se s hodně ženami shodnu, že kuchyně je srdce domu. Tam se v tom pravém slova smyslu tvoří teplo domova. A je jedno, jestli ho vytváříme lopotem své práce, nebo nám k tomu pomáhá pára nad hrncem. V mnoha starších variantách bytů a domů se kuchyně vždy oddělovala od zbytku prostoru na bydlení. Je to logické, protože vaření byla velmi namáhavá a mnohdy špinavá práce. To se začalo měnit s příchodem polotovarů a s jejich dostupností. Dnes už nemusíme doma škubat husu, abychom si na ni pochutnali a u některých jídel nám stačí vlastnit mikrovlnku.

 

Jednoduše řečeno, z kuchyně se postupem času stala salónní kráska, jejiž šat ladí s výmalbou v obývacím pokoji a která s oblibou ukazuje své spotřebiče jako perlové náušnice všem návštěvníkům. Věřím, že krásná kuchyně s moderními spotřebiči je snem každé ženy i mistra kuchaře.

 

Nicméně nenechme se unášet módními trendy. Musíme si uvědomit, že i v sebeluxusnější kuchyni vytváříme svojí činností hluk, což může vadit právě v otevřených dispozicích, kdy je kuchyně spojená s obývacím pokojem. Pak se navzájem rušíme. Je to prostě těžké volba. Na jedné straně si přejeme být součástí celku, když třeba přijde návštěva či děti píší úkoly, abychom s nimi mohli komunikovat. Ale na druhé straně nemáme jak za sebou zavřít dveře, když si potřebujeme užít chvilku klidu.

 

A jak na kuchyně nahlíží Feng Shui. Je úplně jedno, jak starou a krásnou máme kuchyni, hlavně že je udržovaná v čistotě. Kuchyně je totiž místo, kde připravujeme pokrmy pro naše nejbližší a tudíž je to pokoj přímo svázaný se zdravím celé rodiny. Z toho plyne i několik oblastí, kterých si všímáme. A tady jsou:

 

  • Když se postavíte ke sporáku, měli byste vidět na vstup do pokoje (tj. na dveře do kuchyně či do obývacího pokoje, podle dispozice). Je jedno, že jste ke dveřím třeba bokem. Hlavně abyste neměli dveře za zády. Tím byste neměli při vaření krytá záda, což vadí. Číňané totiž věří, že vařit by se mělo v úplné pohodě, neboť ta klidná a pozitivní energie se z kuchaře přenáší na strávníky a tím se pečetí i harmonie a zdraví v rodině. Takže pokud nemáte při vaření pohodu, což je problém právě nekrytých zad, pak to je nutno řešit.

  • U malých kuchyní většinou řešíme umístění sporáku vs. dřez. Neměly by totiž být položeny příliš blízko u sebe. Optimálně by je měla dělit alespoň jedna skříňka. Pokud to ale není možné, vložte mezi ně něco ze dřeva nebo něco zeleného. Tím docílíme rovnováhy živlů.

  • Je jedno jestli v kuchyni gruntujete pravidelně či jednou za čas. Co se ale počítá je čistota sporáku.

  • Na módní umisťování nožů na kuchyňskou linku zapomeňte. Nože, stejně jako jiné řezné a sečné zbraně, jsou symbolem respektu a podvědomě je vnímáme jako zdraví ohrožující předměty. Rozhodně to není umělecký dílo vhodné k vystavování.

  • Všude tam, kde pracujeme s noži je nutné dobré osvětlení pracovní plochy.

  • Ze všech spotřebičů v kuchyni je asi nejvíce diskutovaná mikrovlnná trouba. Já osobně ji využívám k ohřívání pokrmů a pokud ji máte i Vy a používáte ji, nevidím důvod proč se ji zbavovat. Jen si do její blízkosti dejte třeba solnou lampu, která bude pohlcovat mikrovlnné záření. Na paměti mějme, že nic nevydrží věčně, tak i solnou lampu je nutné (ať ji máte doma kdekoliv) po roce měnit za novou.

  • A co jídelní stoly. Zde je úplně jedno, jaký má stůl tvar. Řídíme se výhradně velikostí prostoru. Ideální je přírodní materiál až na jeden a tím je sklo. Všechny stoly, skrz které vidíme na své nohy jsou nevhodné. Nutí nás se u jídla kontrolovat, což asi řešila každá žena v krátké sukni a to nám je nepříjemné. Otázkou je, čím chceme návštěvu u stolu zaujmout. Zda vytříbenou konverzací, lahodným pokrmem nebo okem na punčošce.

  • Nemalou pozornost věnujeme také trámům nad stolem, které by rozhodně neměly být přiznané.

  • A na konci trochu numerologie. Je dobré vědět, že číslo 4 se v čínštině nějak píše, ale vyslovuje se stejně jako slovo „smrt“. Proto se této symbolice Číňané vyhýbají. Tato informace sama o sobě není důvod k panice, pouze je dobré si uvědomit, že při zařizování bytu se čemukoliv v počtu 4x vyhýbáme. Tím ale nechci říci, že si k jídelnímu stolu máte přikoupit židli J

 

A pokud Vás zajímá, jak to řeším já? Moje současná dispozice kuchyně je v pohodě, ale mým plánem je postavit si vysněný dům, kde se kuchyně bude chovat jako Chytrá horákyně. Proto bude otevřená – zavřená (s dveřmi), soukromá i společenská (s pohovkou pro kamarádky na kávu), útulná i moderní (plná denního světla a zajímavých dekorací). No a pak bude stačit pouze naučit se bezchybně vařit a dojem bude dokonalý.

Tak hodně spokojených strávníků Vám všem přeje Vaše Renata Mládková

—————

Zpět