Co to je vitamín B17

23.02.2015 20:46

Co to je vitamín B17

Jedná se o dříve běžnou složku každodenní potravy člověka,  
která se vyskytuje po celém světě ve více jak dvanácti stech  
druzích jedlých rostlin. Patří do skupiny ve vodě rozpustných  
nitroslidů.
V souvislosti s tímto vitamínem se můžete také setkat s  
těmito názvy:
Laetril -  koncentrovaný farmaceuticky vyráběný vitamín B17  
pro injekční nebo ústní podání v léčbě rakoviny.
Amygdalin - v překladu znamená "z mandlí".
 
Historie vitamínu B17
Moderní historie tohoto vitamínu se píše od začátku minulého  
století. I přesto, že bylo opakovaně a na vědecké úrovni  
prokázáno, že selektivně ničí jen rakovinové buňky, není  
oficiálně uznán jako prevence a léčivo. Léčebné užívání je  
paradoxně nezákonné.
 
Princip účinku na rakovinné buňky
Velmi jednoduše to lze popsat takto: rakovinná buňka  
obsahuje enzym, který dokáže odemknout a uvolnit kyanid,  
který následně rakovinovou buňku zabije.
Tento enzym, ale  neobsahují zdravé buňky a tak se do nich  
kyanid neuvolňuje a nijak jim neuškodí.
 
Proč funguje vitamín B17 na rakovinu
Rakovina je metabolické onemocnění, zapříčiněné  
nedostatkem jedné nebo více nutričních látek. Proto také  
funguje intravenózní léčba vitamínem C, který selektivně ničí  
jen rakovinové buňky a zdravé nechá být.
Doktor Krebs ve své terapii Laetrilem (B17) používá například  
také vitamín B15 tj. kyselinu pangamovou.
 
Přírodní zdroje vitamínu B17
Je obsažen především v semenech rostlin. Významně je  
zastoupen v hořkých mandlích, jadérkách meruněk, třešní,  
nektarinek, broskví, švestek, jablek. Menší množství tohoto  
vitamínu obsahuje: kukuřice, lněné semínko, proso, čirok.
 
Meruňková jadérka
Jsou dobrým a bezpečným zdrojem vitamínu B17. Rozdělují  
se na sladká a hořká. Užíváme hořká, která obsahují vyšší  
množství nitroslidů. Lze je zakoupit přes internet nebo v  
prodejnách zdravé výživy. Kromě již uvedeného vitamínu B17  
obsahují také zvýšená množství hořčíku a draslíku.
Pozor: ne všechna měruňková jadéra, která jsou označena  
jako "hořká" ve skutečnosti taková jsou. Musíte vyzkoušet  
více dodavatelů a porovnat hořkost. Na našem trhu se také  
prodávájí meruňková jadérka  označena jako "hořká" a při tom  
jsou sladká.
 
Bezpečné užívání
Každý přírodní zdroj vitamínu B17 obsahuje jiné množství  
účinné látky a proto nelze stanovit univerzální dávkování.  
Pokud budeme uvažovat o nejdostupnějším zdroji v ČR,  
kterým jsou jadérka meruněk, pohybuje se množství jadérek  
na den od 10 do 50 ks.
Tento veliký rozptyl je zapříčiněn tím, že dodavatelé dodávají  
tato jadérka s různým obsahem účinné látky. Tento obsah se  
liší podle země původu a odrůdy meruněk. Například divoké  
meruňky mají obsah vitamínu B17 nejvyšší.
Je samozřejmě nutné rozdělit způsob dávkování na prevenci  
nebo součást léčebného procesu. V rámci prevence rakoviny  
je lépe užívat méně (10-20 jadérek) a dlouhodobě. Pro léčbu  
doporučujeme zakoupit Laetril a ten užívat buď ústně nebo  
pomocí injekcí.
U dětí je potřeba zvýšené opatrnosti. Jadérka chutnají velmi   
dobře a tak se může snadno dostavit předávkování a také  
případná otrava.
Např. hořké mandle, které lze zakoupit v Německu zabijí  
malé dítě již při konzumaci 7-12 kusů. Již toto malé množství  
vyvolá u dospělého člověka silnou nevolnost (osobně  
vyzkoušeno).
 

—————

Zpět