5 důvodů, proč pěstovat libeček: Vyléčí zažívání, bolesti kloubů a vyčistí krev
07.06.2016 01:005 důvodů, proč pěstovat libeček: Vyléčí zažívání, bolesti kloubů a vyčistí krev
-
1.
Je vynikajícím kořením
Čerstvé i sušené listy jsou skvělým kořením na dochucení polévek a omáček, do pomazánek, masových pokrmů nebo luštěnin, hodí se i do salátů nebo např. na vařené brambory či bramborovou kaši. Jeho aroma je výrazné, takže ho do pokrmů přidávejte poměrně málo.
Oddenky libečku a jeho oloupaný čerstvý kořen se dají upravovat jako zelenina, nejlepší jsou pokrájené a přidané do polévky.
Plody (semena libečku) mají o něco sladší chuť než listy. Používají se jak k dochucování jídel, tak na výrobu bylinných likérů, kterým dodávají nasládle kořenitou chuť. Vhodné jsou i do salátů nebo na vařené brambory, v některých krajích se používají i jako koření k dochucení masa.
Všechny části rostliny se dají sušit pro další uskladnění. Listy a oddenky můžete navíc zmrazit pro pozdější použití. Usušené listy skladujte v tmavé nádobě, aby si zachovaly zelenou barvu.
-
2.
Vyléčí zažívací potíže
Vědci také objevili, že libeček je velice efektivní v boji proti bakteriím, jako jsou E. coli, Salmonela, H. pylori a H. influenzae.
-
3.
Vyřeší bolesti kloubů
-
4.
Pročistí tělo
-
5.
Zklidňuje alergie
-
—————