5 důvodů, proč pěstovat libeček: Vyléčí zažívání, bolesti kloubů a vyčistí krev

07.06.2016 01:00

5 důvodů, proč pěstovat libeček: Vyléčí zažívání, bolesti kloubů a vyčistí krev

 
 
  • 1.

    Je vynikajícím kořením

     
    Sklízet se na libečku dá úplně vše. Od plodů přes listy až po oddenky a kořeny. V kuchyni je ceněn pro svou vůni a chuť, která je často přirovnávána k chuti maggi.

     

     

    Čerstvé i sušené listy jsou skvělým kořením na dochucení polévek a omáček, do pomazánek, masových pokrmů nebo luštěnin, hodí se i do salátů nebo např. na vařené brambory či bramborovou kaši. Jeho aroma je výrazné, takže ho do pokrmů přidávejte poměrně málo.

     

    Oddenky libečku a jeho oloupaný čerstvý kořen se dají upravovat jako zelenina, nejlepší jsou pokrájené a přidané do polévky.

     

    Plody (semena libečku) mají o něco sladší chuť než listy. Používají se jak k dochucování jídel, tak na výrobu bylinných likérů, kterým dodávají nasládle kořenitou chuť. Vhodné jsou i do salátů nebo na vařené brambory, v některých krajích se používají i jako koření k dochucení masa.

     

    Všechny části rostliny se dají sušit pro další uskladnění. Listy a oddenky můžete navíc zmrazit pro pozdější použití. Usušené listy skladujte v tmavé nádobě, aby si zachovaly zelenou barvu.

  • 2.

    Vyléčí zažívací potíže

     
    Jednou z velmi prospěšných vlastností libečku je příznivý vliv na naše zažívání. Zlepšuje trávení a stimuluje produkci trávicích šťáv. Může pomoci lidem trpícím nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem „těžkého břicha“ po jídle a lidem s celkově pomalým zažíváním. Je také účinným pomocníkem proti plynatosti, za tímto účelem můžeme přidávat jeho listy či semena do pokrmů nebo si po jídle připravit slabší čaj z listů a semen, popřípadě kořene. 

     

     

    Vědci také objevili, že libeček je velice efektivní v boji proti bakteriím, jako jsou E. coli, Salmonela, H. pylori a H. influenzae.

    ...
  • 3.

    Vyřeší bolesti kloubů

     
    Libeček je také prospěšný pro jedince trpící kloubními potížemi, jako jsou revma, artróza nebo dna. Za tímto účelem můžete použít všechny části rostliny, ale nejvýraznější účinek má v tomto případě kořen. Krátkým povařením sušeného kořene si připravte čaj, ten pijte několikrát denně. Kořen se dá ale konzumovat začerstva, stačí, když ho oloupete a upravíte jako zeleninu, např. v polévce. Někteří léčitelé doporučují lidem trpícím výše jmenovanými kloubními potížemi i koupele s přídavkem odvaru.
    ...
  • 4.

    Pročistí tělo

     
    Čaj z libečku má výrazné močopudné, a tím také čisticí účinky. Naše tělo zbavuje usazených toxických látek, čistí krev. Detoxikační působení se může projevit i lehce zvýšeným pocením po jeho konzumaci, kdy z těla odcházejí škodlivé látky. Často se přidává do bylinných směsí proti potížím s močením, ledvinami a prostatou. Je totiž vysoce močopudný a podporuje vylučování bez ztráty elektrolytů. Tak přispívá k častějšímu močení, a tím i k vylučování ledvinových kamenů. Těhotné ženy by se mu však měly raději vyhnout.
  • 5.

    Zklidňuje alergie

     
    Zklidňující efekt libečku pomáhá přirozeně bojovat proti symptomům alergií. Quercetin, sloučenina obsažená v libečku, tlumí uvolnění histaminu a zmenšuje podráždění způsobená přecitlivělostí vůči některým složkám přírody.
    ...
  •  

 

—————

Zpět